Ministri Helez i Dizdar u Jajcu: Razgovor o infrastrukturnim projektima i podršci povratnicima

Podijeli članak:

Ministar obrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, u pratnji federalnog ministra za raseljene osobe i izbjeglice, Nerin Dizdar, danas je posjetio općinu Jajce kako bi istražili mogućnosti pružanja infrastrukturne pomoći lokalnim povratnicima. Tokom posjeta, razmatrali su različite projekte i načine njihove realizacije, piše Jajce Online.

Prvo su se susreli s načelnikom općine Jajce, Edinom Hozanom, i predsjedavajućim Općinskog vijeća, Josipom Topićem, koji su predstavili najhitnije infrastrukturne potrebe u općini. Ministar Helez posebno je istaknuo izvedivost projekata koje je predložila članica općinskog vijeća i predsjednica SDP-a Jajce, Edina Kurt.

– Članice i članovi OO SDP Jajce su upoznali ministra s nekoliko infrastrukturnih problema koji zahtijevaju što skorije rješavanje, te je ministar obećao podršku. Iskoristili smo priliku i da tematizujemo problematiku vezanu za preduzeće Metalleghe Silicon, koje je spomenuto i na sastanku s načelnikom, te se nadamo da će se iznaći rješenje na obostranu korist, rekli su nam iz SDP Jajce.

Načelnik Hozan predstavio je najurgentnije infrastrukturne potrebe na teritoriji općine Jajce i ukazao na poteškoće u realizaciji određenih projekata za koje je potrebna saradnja i podrška viših nivoa vlasti.

– Pokušavamo spasiti 160 radnih mjesta u preduzeću „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad Poslovna jedinica Jajce, imamo veliki interes za izgradnju brze ceste kroz Jajce koja bi, uz to što bi pomogla privredni razvoj, nama omogućila još veći uzlet u razvoju turizma kao naše jedne od vodećih grana u razvoju. Zato je potrebno čim prije ovaj projekat dinamizirati, a posebno činimo sve da u ovom gradu zadržimo mlade, ali i privučemo turiste“, istakao je načelnik Hozan.

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica raspisalo je niz javnih poziva namijenjenih Jajcu, koje građani mogu koristiti, s obzirom na to da se radi o potpunoj povratničkoj općini. Posebno bismo željeli istaknuti nekoliko relevantnih poziva, uključujući one usmjerene prema srednjoškolcima, povratnicama u porodiljskom statusu te projekte povezane s poljoprivredom.

Ministar Nerin Dizdar posebno naglašava da će se uslovi vezani uz pozive za poljoprivredne projekte promijeniti. U budućnosti neće biti potrebno da aplikanti izdvajaju sredstva kao preduvjet za dobivanje podrške za nabavku mehanizacije, obnovu ili izgradnju objekata, proširenje stočnog fonda itd. Ova promjena će osigurati da pomoć stigne do onih koji je zaista trebaju, a neće biti ograničena na one koji imaju financijske mogućnosti za sudjelovanje.

– Povratnička mjesta poput ovih koje danas posjećujmo predstavljaju dušu naše države. Naša je dužnost da im pomognemo i učinimo sve da im se olakša život i omogući kakav takav daljnji razvoj – rekao je tim povodom ministar Zukan Helez.

On je dodao i da će se razmotriti svaka mogućnost da u realizaciji ovih infrastrukturnih projekata pomoć iskažu i Oružane snage Bosne i Hercegovine, u okvirima svojih kapaciteta i zakonskih zadaća.

– Nama je cilj zadržati ljude i stvoriti im perspektivu za ostanak. U narednom periodu namjeravam na teren dovesti i međunarodne predstavnike, kako bismo i njih animirali da jače pomognu infrastrukturne projekte. A sigurnost građana uvijek nam je na prvom mjestu – rekao je Helez.

Posjeta Vincu

Nakon posjeta Jajcu, izaslanstvo predvođeno ministrima Helezom i Dizdarom posjetilo je osnovnu školu u povratničkom naselju Vinac, nedaleko od Jajca. Tom prilikom, direktorica škole, Asima Agić, predstavila je projekt obnove školske infrastrukture.

Ministar Dizdar je istaknuo da je sramotno da se dvorana gradi već punih 15 godina, a da još uvijek nije dovršena. Iako je odgovornost za ovo pitanje na nivou kantona, ministar je izrazio svoju čvrstu želju da nastavi pružati podršku kako bi se završetak ovog projekta što prije ostvario. Podsjetio je da takav odnos prema obrazovnim ustanovama nije prihvatljiv.

Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice je dodijelilo sredstva u iznosu od 140.000 KM za dovršetak građevinskih radova, no još je potrebno osigurati sredstva za izgradnju svlačionica i sustava grijanja. Nadamo se da će i nadležno kantonalno ministarstvo prepoznati važnost ovog projekta i izdvojiti dodatna sredstva za njegovu realizaciju.

Također, važno je napomenuti da su sami mještani Vinca, zajedno s entuzijastičnim pojedincima, više puta organizirali humanitarne akcije i različite projekte kako bi doprinijeli izgradnji ove dvorane.

Kasnije tokom poslijepodneva, ministri Helez i Dizdar su posjetili Donji Vakuf i Bugojno, gdje su održali sastanke s općinskim načelnicima, Husom Sušićem i Hasanom Ajkunićem, kako bi razgovarali o održivim rješenjima za povratak stanovništva.

 

 

 

(Jajce Online/E.Crnkić)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.

Zukan Helez, ministar odbrane BiH bio je večerašnji gost “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”...