Miljenović: Mirovina je kad imaš nešto pa si miran, mi primamo penziju

Podijeli članak:

Dok u Federaciji Bosne i Hercegovine traje višemjesečna trakavica oko borbe za ministarske, a time i pozicije u javnim preduzećima, a premijer Novalić se hvali značajnim rastom penzija, činjenica je da najveći broj onih koji su okončali radni vijek – preživljava.

Među nešto više od 430.000 penzionera u Federaciji je i Jajčanin Jezdimir Miljenović, koji je cijeli radni vijek proveo na poslovima visoke stručne spreme. Njemu i supruzi koja još čeka penziju, nakon plaćenih režija i lijekova, za život ostane nedovoljno novca. Ne smiju ni pomisliti šta bi bilo da im nije djece koja žive izvan Bosne i Hercegovine.

Sedma je godina kako je Jezdimir Miljenović iz aktivnog radnog staža, kojem kada se doda i učešće u odbrani zemlje znatno premašuje četiri desetljeća, prešao u onaj penzionerski u kojem se iskreno pa gotovo preživljava. I dok razgovaramo ispod jajačke tvrđave, pojašnjava mi onako praktično zašto je on u penziji, a ne u mirovini.

„Mirovina je ono kad imaš nešto pa si miran. Mislim, kad imaš nešto više, ovo je ipak penzija.“

A cijeli je radni vijek imao izuzetno visoka primanja, a u penziji je osuđen na preživljavanje, posebno jer supruga još nije ostvarila pravo na penziju. I kada plati lijekove za njih dvoje, te režije, trećinom penzije održavaju se na životu.

„Jedno vrijeme sam, prije rata, za vrijeme Markovića imao oko 4.500 maraka platu i sad ne dobijem ni 800 KM. I ostane mi nekih 250 KM da imamo hranu, da se možemo hraniti onim krilcima, jer oni su najjeftiniji, i ja ću više prokodakati“, priča Miljenović.

Na pitanje koliko mu znači nedavno povećanje penzija samo se nasmije i kaže sreća je, pa su mu djeca vani i pomognu. A onda sa uzdahom opisuje slike koje, pa gotovo svakodnevno gleda.

„Ne bi bilo ljudski da te ljude imenujem, ali znam da su radili na dobrim radnim mjestima, neki su bili i na nekim položajima, da prebiraju kontejnere. To je tužno.“

I dok nogom za nogu odlazi kući ističe da njemu država za svaku godinu aktivnog radnog staža daje manje od dvadeset maraka. Valjda na taj način kaže štede za one koji mjesecima nakon izbora ne mogu da se dogovore o vlasti, koja bi valjda trebala brinuti o Jezdimiru i njemu sličnima.

 

 

(federalna.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...