Milion osoba u BiH konzumira cigarete: Ugostitelji protiv dvostrukih aršina

Podijeli članak:

Primjena zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi je od 28. maja. Kazni još nema, niti će biti jer je predviđeno 12 mjeseci prilagođavanja. No, i dalje je mnogo nejasnoća, što će biti uređeno podzakonskim aktima u narednih šest mjeseci.

Zabrana pušenja odnosi se na sve zatvorene javne prostore, mjesta rada, javni prevoz, kao i privatna sredstva prevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe. U zavisnosti od djelatnosti, vrijeme prilagođavanja počelo je da teče.

Tako je obaveza poštovanja zakona za fizičke osobe nastupila danom početka primjene zakona. Ustanovama, preduzećima i drugim pravnim osobama, kao i objektima u kojima postoje izuzeci od zabrane, poput odjeljenja za zaštitu mentalnog zdravlja, ostavljeno je šest mjeseci, pojašnjavaju iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Kazne će se početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene, što znači da će inspekcijske mjere u ovom periodu biti preventivne, s ciljem pomoći svim pravnim subjektima da prilagode svoje poslovanje u skladu sa Zakonom, navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Duvanske proizvode u BiH koristi gotovo milion osoba. Više od 44% odraslog stanovništva čine pušači. Nešto veći procenat od 56 pripada muškarcima, dok 31% čine žene.

Upravo će primjenu zakona najviše osjetiti ugostitelji, kod kojih ćemo sve rjeđe viđati pepeljare, a sve češće znak “zabranjeno pušenje”. Nisu protiv zakona, ali jesu protiv dvostrukih aršina, jer se ova oblast uređuje samo u jednom entitetu.

“U slučaju da u prostoru gdje pušenje nije dozvoljeno gost ako zapali obaveza poslodavca je da upozori da je zabranjeno pušenje, ako to nije djelotvorno, da zabrani mu ugostiteljsku uslugu i to ako ne urodi plodom, onda treba da ga zamoli ili ne znam kako odstrani iz objekta, a ako i to ne urodi plodom, poslodavac je dužan da nazove nadležne organe”, rekao je Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

 

 

(N1)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...