Search
Close this search box.

Milijarde otišle u državnu kasu: Građanima ništa

Podijeli članak:

Od 1. januara do 31. maja ove godine Poreska uprava RS, Poreska uprava FBiH i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na račun javnih prihoda i ubiranjem poreza prihodovale su 9,441 milijardu KM, što je u odnosu na isti period 2023. više za čak 980 miliona maraka.

Ali, uprkos ovako rekordnim prihodima, kojima se hvale pomenute institucije, građani BiH, preko čijih leđa je novac i prikupljen, nisu vidjeli gotovo nikakvu korist jer im se država nije odužila na adekvatan način u vidu raznih projekata ili pomoći, već su od nje dobili samo još veći teret na svoje novčanike, izražen u vidu stalnih poskupljenja životnih potreba.

Od tri institucije najviše je zaradila UIO BiH, koja je po osnovu indirektnih poreza (PDV, razne vrste akciza, carine, putarine, ostali prihodi i takse), zaključno sa 31. majem, prihodovala 4,497 milijardi KM, što je 407 miliona KM više nego 2023, javlja BN.

Što se tiče poreskih uprava entiteta, koje prikupljaju poreze po direktnom osnovu, a to se odnosi na poreze na dobit, dohodak, te doprinose za penzijsko, zdravstveno i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, Poreska uprava Republike Srpske prikupila je 1,723 milijarde KM, ili 244,5 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, prenose Nezavisne novin.

I FBiH je po uplati javnih prihoda premašila prošlu godinu pa je od januara od kraja maja 2024. prikupljeno 3,309 milijardi KM, ili 278,56 miliona KM više.

Sve ove brojke direktan su uticaj inflacije, odnosno povećanja cijena finalnih proizvoda i usluga, za koje su građani primorani izdvajati sve više novca, smatra ekonomista Admir Čavalić.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosanskohercegovački napadač Ermedin Demirović je asistencijom debitovao za Stuttgart u prijateljskom susretu protiv Fortune...

U pojedinim dijelovima Australije u noći između petka i subote palo je više od...

Poznati bosanskohercegovački kantautor, muzičar i pjevač, Aldin Kurić, poznatiji kao Al'Dino, održat će svoj...

Adidas je povukao fotografije manekenke Belle Hadid iz reklama koje promovišu sportsku obuću koja...

Da kockanje kao navika i ovisnost ne poznje granice, pokazuju i najnoviji podaci iz...

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja se ove godine održala u Velikoj Britaniji...