Mijanmar: Tokom protesta ubijeno još sedam osoba

Prema najnovijim izvještajima lokalnih medija, još sedmero ljudi ubijeno je na protestima protiv puča u Mijanmaru.

Racije vojske i policije intenzivirane su jučer, a najmanje 200 osoba uhapšeno je u pretresima naselja i željezničkog stambenog kompleksa u Yangonu, najvećem gradu Mijanmara.

Vojne racije izvedene su u prigradskom naselju North Okkalapa, gdje je privedeno skoro 200 demonstranata, objavili su lokalni mediji.

Međutim, lokalno stanovništvo blokiralo je ceste tako da policijski kombiji, koji su prevozili privedene, nisu mogli napustiti područje.

Snage su upale i u stambene objekte u kojima su smješteni radnici željeznice u naselju Minglar Taung Nyunt.

Na ulicama mijanmarskih gradova građani protestuju skoro svakodnevno, a zdravstveni radnici odbili su primiti drugu dozu vakcine protiv COVID-19 kao znak protesta protiv državnog udara.

U januaru je više od 103.000 zdravstvenih radnika dobilo prvu dozu vakcine Oxford-AstraZeneca. Međutim, uposlenici Opće bolnice Lashio (LGH) u sjevernoj provinciji Shan odbili su primiti drugu dozu koja je bila zakazana za 25. februar.

Vojna hunta uhapsila je najmanje 1.932 osobe od puča, koji je izveden 1. februara, podaci su Asocijacije za pomoć političkim zatvorenicima.

Oko 350 mladih privedeno je prošle sedmice zbog demonstracija protiv državnog udara i nalazi se u zloglasnom zatvoru “Insein”.

Hiljade demonstranata protestuje skoro svakodnevno protiv vojne vlasti. Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u toj zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi. Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije najoštrije su osudili vojni udar u Mijanmaru.

Masovni protesti protiv državnog udara u cijeloj zemlji doveli su do represije vojske, s više od 70 ubijenih i 1.932 uhapšenih.

BHRT