Migranti još u kampu Lipa, IOM se sutra povlači?

U Međunarodnoj organizaciji za migracije koja upravlja kampom Lipa očekuju operativnu odluku o povlačenju, koje bi trebalo biti sutra, izavila je za BHRT Nataša Omerović, koordinatorica kampa „Lipa“.

[embedded content]

Evropska komisija je usvojila dodatni paket pomoći od 25 miliona eura za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama. Pomoć je namijenjena, prije svega, za hranu i smještaj migranata. Iz IOM-a koji upravlja migrantskim kampom Lipa ranije su saopštili da će se povući iz ovog kampa ako Vijeće ministara BiH ne donese odluku o statusu ovog prihvatnog centra.

Iako je bilo najavljeno povlačenje IOM- a iz kampa Lipa, to se danas najvjerovatnije neće desiti. IOM nastavlja aktivnosti na zatvaranju kampa. Demontiraju se šatori, u kojima nisu migranti. Šatpori u kojima s borave migranti i šator u kojem je smješten restoran još uvijek nisu demontirani.

Iz IOM-a čekaju zvaničnu odluku o tome šta dalje.

NATAŠA OMEROVIĆ, koordinator kampa „Lipa“

Nastavljamo sa aktivnostima rasklapanja šatora, što je počelo prošle sedmice. I dalje su u funkciji smještajni šator i šator restoran, što planiramo skinuti u zadnjoj fazi. Čekamo konačnu operativnu odluku IOM-a. Očekujemo povlačenje sutra.”

U kampu Lipa nalazi se 1200 migranata. Vijeće ministara jučer nije postiglo koncenzus oko statusa prihvatnog centra Lipa čime nisu stvoreni uslovi za pripremu ovog kampa za boravak migranata tokom zime.

Državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić smatra da je rješenje ponovnom otvaranju Bire, čemu se protivi prvi čovjek grada Bihaća Šuhret Fazlić čiji je stav jasan: ponovno otvaranje Bire ne dolazi u obzir.

Šta će biti sa migrantima koji trenutno borave u ovom kampu, niko ne zna.

BHRT