Meteorolozi otkrili šta trebamo uraditi da nam se vrijeme normalizuje

Podijeli članak:

Veliko nevrijeme pogodilo je Sloveniju i Hrvatsku. Bujice vode nosile su sve pred sobom. U BiH iza vikenda osjetan pad temperature. Meteorolozi prognoziraju 18 stepeni celzijevih. Odlazi li ljeto i šta nam donosi jesen, za Novi dan su govorili klimatolozi iz BiH i Srbije, Bakir Krajinović i Vladimir Đurđević.

Kraj prošle sedmice obilježilo snažno nevrijeme. Najviše je pogođena Slovenija. Vladimir Đurđević klimtolog iz Srbije kaže da je klima promijenjena na cijelom svijetu pa tako i kod nas.

“Imamo intezivne padavine i samim tim se povećao rizik o poplavama. Klimatske promjene su prouzrokovale više temperature i tim stepen rasta vodene pare. Atmosfera je bogatija vodenom parom i imaćemo veće količine padavina. Toplija atmosfera je rizičnija i klimatolozi vide danas potvrde prognoza starih nekoliko decenija. Gubimo ljudske živote, štete su ogromne, ljudi su stradali. To je zabrinjavajuće. To neće stati uskoro i očekivati je ekstremnije vremenske prilike”, rekao je.

Energenti kao što su ugalj, nafta i plin, kaže Đurđević, prouzrokuju klimatske promjene jer se koriste u velikim količinama, te da se mora slušati nauku i naći alternativu tim energentima.

Bakir Krajinović, klimatolog iz BiH kaže da vremenske neprilike nisu ništa novo na našim prostorima.

“Sve je to ono što su naši klimatski uslovi vidjeli, ali klimatske promjene prouzrokuju češće i intezivnije nepogode. To je jedna od posljedica na koje moramo biti spremni u budućnosti. Dešavalo se i prije da smo imali slične oluje, ali ono što se sad dešava je da su češće. Moramo biti spremni na sve ono što nam pruža priroda, a to su dosta nepovoljni uslovi vremenski koji nam nanose štetu. Mi klimu ne možemo vratiti za vrlo kratak vremenski period, ali se moramo pripremiti da ovakve oluje očekujemo”, kaže.

Ono što hidrometereološka služba mora uraditi je, kaže Krajinović, da bude otvoreni servis građanima u širenju informacija ranog upozorenja i kako zaštiti ljude u ovakvim situacijama.

Đurđević kaže da su sve zemlje svijeta ratifikovala sporazume iz Pariza da se porast globalne temperature stabilizuje do dva stepena iznad. U narednih 30 godina ugalj, nafta i gas se moraju zamijeniti novim energentima.

“Mi taj sporazum ne ispunjavamo jer je temperatura viša za jedan stepen. Mi ćemo u narednih 30 godina vidjeti da smo se zaustavili na dva stepena i imaćemo promjenu klimatskih uslova. Ipak, to nije velika promjena da joj se nećemo moći prilagoditi. Cijeli proces će se ubrzati iz deceniju i deceniju, ali moramo napraviti društvo koje će imati za 30 godina sisteme koji će nas zaštiti od većih poplava i ekstremnijih situacija”, rekao je.

 

 

(N1)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jajce je  bilo domaćin radno konsultativnog sastanka s predstavnicima državnih, kantonalnih, lokalnih i međunarodnih...

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u Velikoj dvorani općine Jajce održana je Izvještajna...

Nekadašnji bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Senad Lulić gostovao je u italijanskom podcastu Croquetas gdje je...

Informaciju da Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe objavio je na...

Pluralizam i demokratija u strankama? Da, ali ne u BIH. Predsjednici stranaka uglavnom se...

Marko I. (45) pomogao je Mirnesi S. (42) da ukrade 1,25 miliona eura od...