Merkel raspravlja s čelnicima saveznih država o jačanju restriktivnih mjera

Planirano je da njemačka kancelarka Angela Merkel raspravlja danas o jačanju restriktivnih mjera s čelnicima saveznih država, dok je broj zaraženih od koronavirusa u porastu i povećavaju se pozivi na akciju, saopćili su izvori bliski toj tematici za Rojters.

Njemačka je u parcijalnom lokdaunu šest sedmica, dok su barovi i restorani zatvoreni, ali su prodavnice i škole otvorene. Neke regije već su uvele oštrije mjere.

Današnje rasprave fokusirat će se na to da li prodavnice trebaju ostati otvorene uoči božićnih praznika i o tempiranju takvog poteza, saopćili su izvori koji su tražili da ostanu anonimni.

Ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je za medijsku grupu RND da kapaciteti jedinica intenzivne njege počinju da bivaju preoterećeni i da Njemačka ne bi trebala čekati do Božića da reaguje.

“Moramo pojasniti kako će se situacija sada razvijati. U suprotnom, pandemija će se potpuno oteti kontroli”, kazao je.

Njemačka, najveća evropska ekonomija, bila je uspješnija od većine evropskih zemalja u držanju pandemije pod kontrolom tokom prvog vala u martu i aprilu, ali se bori da suzbije drugi val, kako ga naziva, „blagim lokdaunom“.

BHRT