Medvjed uništio košnice

U potrazi za hranom medvjed je u naselju Klokot, udaljenom desetak kilometara od Bihaća, razorio košnice sa medom i tako nanio veliku štetu pčelaru Đulagi Mujagiću. Ovo je samo jedan u nizu napada medvjeda na njegov pčelinjak.

[embedded content]

Mukama pčelara nema kraja. Godina loša, cvijet bez nektara, a medvjed u potrazi za hranom. Protekle sedmice u naselju Klokot, nedaleko od Bihaća, medvjed je napravio veliku štetu na imanju Đulage Mujagića, uništivši mu 12 pčelinjih košnica. U trenutku kada se napad dogodio, bio je na putovanju.

ĐULAGA MUJAGIĆ, pčelar

Bio sam u Egiptu na godišnjem i kada sam došao gore na brdo i pogledao na pčelinjak, presjeklo me je. Odmah sam znao da neka havarija postoji. bKada sam sišao, žignulo me je, odmah sam znao da je to medvjed uradio. Protiv njega ne možemo ništa učiniti.

Šteta je, kaže, velika. Olakšavajuća okolnost mu je to što pčelarstvo više bgleda kao hobi.

ĐULAGA MUJAGIĆ, pčelar

Ako bi tih 12 košnica koje je medvjed uništio proračunali na pet godina, bto je otprilike oko 70 košnica i pomnožite to sa 2000 KM. Izračunajte sami. I da nije zaštićen, ja ga ne bih dirao jer to je njegov problem.
Njegova nafaka. Meni je žao pčela što se rasipaju, što su uginule, a što se
tiče te štete, manje mi je žao.

Za ovu štetu djelomično i sam snosi krivicu.

ĐULAGA MUJAGIĆ, pčelar

Kada sam pošao na ‘urlaub’ (godišnji odmor) zaboravio sam da uključim struju, mada imam sve uslove za to. Sad sam je uključio, ali kasno. Nije kasno, doći će opet.

Mujagić ove godine ne očekuje gotovo ništa od meda.

Zakonom je predviđeno da lovačko udruženje nadoknađuje štetu samo pod
određenim uslovima.

KALED HAŠIMBEGOVIĆ, predsjednik Lovačke organizacije Bihać

Moraju postojati propisane mjere i da čovjek zaštiti to. Ako je stado u pitanju da ima čvrsta ograda, ako je pčelinjak da ima električni pastir. Da to nije baš otvoreno i pristupačno divljači.

Iz Lovačkog udruženja Bihać kazali su kada se brojno stanje medvjeda na planini Plješevici znatno povećalo i da se ovakvi slučajevi mogu očekivati i u narednom periodu.

BHRT