Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2023” od 24. do 28. oktobra

Podijeli članak:

Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2023” biće održano od 24. do 28. oktobra u “Cineplexxu Palas”.

Festival se nakon jednogodišnje pauze vraća pred banjalučku publiku i to bogatim i raznovrsnim programom, te će tokom šest dana biti prikazano više od 140 animiranih filmova u takmičarskim i pratećim programima.

“Novina ovogodišnjeg festivala je izdvajanje kategorije studentskog animiranog filma kao zasebnog programa, što će biti posebno atraktivno za studente animiranog filma. Veliki takmičarski program standardno predstavlja presjek najznačajnijih animiranih filmova, od kojih su mnogi nagrađeni na najpoznatijim svjetskim festivalima animacije”, rekao je Goran Dujaković, direktor festivala.

Pored toga, na otvaranju festivala biće prikazana i dva kratka animirana filma nastala na radionicama animiranog filma koje su organizovane sa djecom iz Banjaluke.

“Prvi je rezultat rada projekta koji sprovodi Asocijacija za vizuelne umjetnosti ‘Fenix Art’, a pod mentorstvom profesionalnog animatora Žane Forca u tehnici pijeska, a drugi je realizovan u organizaciji Društva animacije u Republici Srpskoj, DARES”, dodao je Dujaković.

U Velikom takmičarskom programu biće prikazana 33 filma, u Studentskom takmičarskom programu 19, u Dječjem 12, u programu Panorama 19 i Ex YU panorami osam filmova, a tradicionalno, najviše filmova pristiglo je iz Francuske, Španije, Rusije, Portugala, Poljske i Hrvatske.

“U Velikom takmičarskom programu biće prikazan i jedan film iz Bosne i Hercegovine, ‘Šaptač’ u režiji i animaciji Mladena Đukića, profesora animiranog filma na Akademiji umjetnosti u Banjaluci”, dodao je Dujaković.

Projekcije su organizovane svakog festivalskog dana u raznim terminima, s tim da Veliki takmičarski program svakim danom počinje u 19 časova, osim završnog dana festivala.

Festival je sufinansiran sredstvima Audio-vizuelnog centra Republike Srpske.

Međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci, koji je osnovan 2008. godine, tokom dosadašnjih izdanja ugostio je brojne, svjetski poznate majstore animacije, a kroz raznovrsne programe prikazano je nekoliko hiljada animiranih filmova u Banjaluci, ali i drugim gradovima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...