Međugorje traži antigenski test ili cijepljenje za ulazak turista u BiH

Turistički djelatnici iz Međugorja zatražili su od vlasti u BiH priznavanje antigenskog testa ili potvrde o cijepljenju protiv koronavirusa za ulazak hodočasnika iz trećih zemalja u BiH, što bi bilo posebno značajno u ovoj godini kada se obilježava 40 godina od navodnih Gospinih ukazanja.

Kako je priopćeno nakon sjednice Udruženja turizma, hotelijera i iznajmljivača soba, od Vijeća ministara BiH će se zatražiti da što prije promijeni propise za ulazak stranaca u BiH. Oni predlažu da uvjet za ulazak bude negativan antigenski test ili potvrda o cijepljenju, odnosno potvrda o preboljelom virusu.

Za ulazak u BiH nije potrebna nikakva posebna potvrda za državljane susjednih Hrvatske, Srbije i Crne Gore te državljana Bosne i Hercegovine koji dolaze iz inozemstva. Svi drugi državljani obvezno moraju posjedovati negativan PCR test za ulazak u zemlju. Turistički djelatnici i hotelijeri iz Međugorja zatražili su i da se otvori mobilni punkt za testiranje hodočasnika u Međugorju te da se u skladu s mogućnostima subvencionira testiranje.

Kako se navodi, veliki broj hodočasničkih skupina iskazao je ove godine zanimanje za dolazak u Međugorje. Zbog trenutnih mjera koje su na snazi širom Europe veliki broj dolazaka hodočasnika također je upitan. Prema procjenama turističkih djelatnika i hotelijera, tijekom prošle godine zbog pandemije ostvareno je tek 10 posto noćenja i prihoda u odnosu na ranije godine. Procjenjuje se da je do pandemije koronavirusa ovo svjetski poznato hodočasničko središte posjećivalo oko 1.5 milijuna turista.

U 2021. godini obilježava se četrdeset godina od navodnog ukazanja Blažene Djevice Marije koja se ukazala pred šestero mladih. Dio vidjelaca tvrdi da im se Gospa i danas ukazuje, a zbog poruka koje šalje naziva je se Kraljicom mira. Sveta Stolica utemeljila je posebno povjerenstvo koje je istraživalo međugorski fenomen, a papa Franjo imenovao je nadbiskupa Henryka Hosera za apostolskog administratora.

BHRT