Search
Close this search box.

Među njima i BiH: Više informacija o prekidu struje u četiri države već danas?

Podijeli članak:

Slijedi detaljna istraga o nestanku struje u BiH, Crnoj Gori, dijelu Hrvatske i Albaniji, a više informacija bi se moglo znati već danas. Iz Nezavisnog operatora sistema BiH su naveli u subotu da su održali sastanak sa 40 učesnika, na kojem su učestvovali i predstavnici Evropske mreže operatora prenosnog sistema za električnu energiju, Regionalna grupa Kontinentalna Evropa i ostali na kojima je NOS BiH predstavljen kao direktan učesnik u sanaciji ovog prekida.

“Slijedi detaljna istraga, obavještavanje regulatora, formiranje radnih grupa, prikupljanje podataka i relevantnih činjenica koje bi doprinijele otkrivanju detalja koji su izazvali nestanak struje. O svemu tome biće razgovarano već u ponedjeljak”, kazali su iz NOS BiH u subotu.

Oni su u saopštenju rekli da su velike promjene u tokovima, visoke temperature, te ispad dalekovoda u Crnoj Gori i Albaniji u kratkom razmaku doveli do prekida snabdijevanja strujom u petak.

“Prema prvim informacijama koordinatora SWISS Grid, desio se naponski kolaps koji je bio neizbježan. Raspad je rezultirao prekidom u napajanju električnom energijom u BiH, Dalmaciji, dijelu Crne Gore i skoro čitavoj Albaniji”, navodi se u saopštenju.

Evropska mreža operatora prenosnog sistema (ENTSO-E) objavila je da vrši ispitivanje incidenta koji se dogodio u dijelu sistema napajanja električnom energijom na jugoistoku Evrope.

“Ugroženi operatori mrežnih sistema su uz podršku susjednih operatora uspostavili normalan protok napona nakon skoro dva časa s ciljem da se umanji uticaj problema na potrošače”, ističe se u saopštenju.

Luka Petrović, direktor “Elektroprivrede Republike Srpske”, rekao je da u RS svi objekti, kada je riječ o elektroenergetskom sistemu, rade u punom kapacitetu.

Dodao je da se scenariji poput onog u petak mogu sve češće očekivati, te da se moraju poduzimati hitne mjere.

Podsjećamo, totalni raspad elektroenergetskog sistema u BiH se desio u petak u 12.25.

“Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenje na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH”, naveli su tada iz “Elektroprivrede BiH”.

Kako su “Nezavisne novine” objavile na svom portalu u petak, brojni gradovi u BiH su ostali bez struje.

Čitaoci su nam tada javili da struje nije bilo u Banjaluci, Prnjavoru, Kotor Varošu, Sarajevu, Derventi, Tuzli, Bijeljini, Goraždu, Živinicama, Lukavcu, Maglaju, a ubrzo su stigle informacije da su bez struje i zemlje u regionu pišu Nezavisne novine.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...

Zahtjev Saveza udruženja penzionera FBiH za povećanje penzija od 10 posto počevši od decembra...

Pjesma “Pluća su mi bolna”, koju je napisao Dragiša Nedović, nastala je 1950. godine,...

Najmanje 22 učenika je poginulo u Nigeriji kada se srušila dvospratna školska zgrada u...