Search
Close this search box.

Medicinarima najniža satnica povećana za 15 pfeninga, sindikalci zadovoljni

Podijeli članak:

Vlada Unsko sanskog kantona potpisala je danas nove kolektivne ugovore sa sindikatima radnika u zdravstvu tog kantona, na osnovu kojih će se povećati lična primanja zaposlenicima, te unaprijediti njihova određena prava.

Ugovori su potpisani sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije, te sa Sindikatom medicinskih radnika USK i to sa rokom važenja u naredne dvije godine.

“Vlada je opredijeljena na postizanje socijalnog mira i u proteklom periodu uspjeli smo postići dogovore sa svim sindikatima budžetskih korisnika. Na ovaj način skinuli smo s vrata jedan veliki teret, pa se u narednom periodu možemo posvetiti realizaciji konkretnih projekata koji će dovesti do poboljšanja u sektoru zdravstva, kako za zaposlenike, tako i pacijente”, istakao je Nijaz Hušić, premijer USK.

Prema riječima Zemine Kadirić, ministrice zdravstva i socijalne politike u Vladi USK, svemu su prethodili šestomjesečni razgovori tokom kojih je došlo do probližavanja stavova socijalnih partnera.

“Postigli smo kompromisno rješenje i moram reći kako su razgovori bili sadržajni i korektni. Ono što moram naglasiti jeste da su naši partneri prepoznali ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo, tako da smo najnižu satnicu povećali sa 2,70 na 2,85 maraka, ali i druga prava koja se tiču zaposlenika, kao što su naknade za rad u određenim službama koje do sada nisu bile isplaćivane, te poboljšanje uslova rada”, istakla je Kadirićeva.

U pomenutim sindikatima su istakli kako su zadovoljni potpisanim ugovorom, a da od Vlade USK očekuju realizaciju, prije svega, projekata koji se odnose na problematiku ostanka mladih ljekara na ovim prostorima, te na poboljšanje opštih uslova rada u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen budžet institucija...

Vozač iz Bosne i Hercegovine učestvovao je danas u teškoj nesreći do koje je...