Search
Close this search box.

Medeni zlatnik vraća vas u prošlost Jajca

Podijeli članak:

Suvenir “Medeni zlatnik” proizvod je slastičarnice Granny Kate’s iz Jajca, vlasnice Josipe Kulenović. Prema prvim dojmovima, ovaj kolač je apsolutni hit među turistima i posjetiteljima. Svi koji su već probali ovaj slatkiš slažu se da je ovo jedno novo iskustvo koje do sada nisu doživjeli.

Josipa kaže za magazin Visit BiH da obožava praviti kolače iako to nije njena profesija. Ona je profesorica engleskog i hrvatskog jezika.

Kraljevski novčić

-Godinama sam imala želju otvoriti slastičarnicu, jer obožavam praviti kolače. Tu želju sam ispunila u junu ove godine kada sam otvorila slastičarnicu koja se zove po mojoj baki – kaže Josipa.

Na pitanje kako je nastala ideja za „Medeni zlatnik“, ona kaže da je to zajednička ideja njenog muža i nje. Oboje obožavaju povijest ali i Jajce, pa su mjesecima razmišljali šta napraviti kako bi bilo specifično za kraljevski grad.

-Jajce ima malo suvenira i sve se svodi na neku standardnu ponudu u vidu magneta, privjesaka za ključeve… Zaključili smo kako trebamo napraviti nešto jestivo, ali što može trajati i ostati kao suvenir. Prva ideja bila je nešto u vezi s jajačkim vitezovima, a vodopad je odmah ispao iz te priče jer je dovoljno zastupljen. Muž je došao na ideju da to bude novčić, pa smo raspravljali da li će to biti novčić kralja Stjepana ili kralja Tvrtka. Odlučili smo se za kralja Stjepana jer je bio posljednji bosanski kralj, njegovi posmrtni ostaci su u Jajcu. On ne simbolizira samo Jajce, već cijelu srednjovjekovnu državu Bosnu – kaže Josipa.

Odmah su se susreli s problemima, jer medenjak koji su zamislili imao je puno detalja pogotovo kako napraviti kalupe. Ipak, želja za izradom slatkog suvenira bila je jača, pa su na kraju uspjeli i dobili autentičan proizvod iz srednjeg vijeka.

-U medenjaku se nalazi med koji je u srednjovjekovnoj Bosni bio glavna namirnica i zaslađivač. Tu je još i brašno, ulje i nekoliko začina koji upotpunjuju ukus. Napravili smo kolač koji nije kvarljiv, jer ne sadži mlijeko i druge kvarljive proizvode. Kolač je dehidriran, ustvari peče se i suši u isto vrijeme. Medenjak se može pojesti u roku od šest mjeseci, ali i ne mora – ističe ona.

Prema njenim riječima, pozitivno je iznenađena reakcijama i nije očekivala da će u tako kratkom roku biti pravi hit među turistima, ali i građanima Jajca.

-Najviše mogu zahvaliti Turističkoj zajednici Jajce koja je napravila odličnu promociju medenjaka. Sve je krenulo tako što me Darija Vujeva, direktorica Turističke zajednice Jajce, pitala da napravimo neke kolačiće za svjetski Dan turizma koji se obilježavao krajem septembra. Ja sam joj rekla da imam u pripremi medenjak, ali ga neću uspjeti završiti zbog komplicirane izrade kalupa. Zbog toga smo uradili posebnu prezentaciju „Medenog zlatnika“ u gradskom parku, u srednjovjekovnom stilu, i bilo je zaista prekrasno – ističe Josipa.

Lijepa priča

Naravno, ona neće stati na ovome. Do proljeća priprema nove suvenire u jednom drugom formatu, ali za sada će to ostati tajna.

S druge strane, Darija Vujeva, direktorica Turističke zajednice Jajce, kaže da kraljevski grad zaista ima što ponuditi turistima.

-Rekla bih da nije dovoljno samo reći da Jajce ima bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, prirodne ljepote, ljubazne i gostoljubive ljude. Tradicija i kulturna baština je nešto što treba sačuvati od zaborava i promovirati kako bi mlađi naraštaji imali mogućnost znati i naučiti svoju povijest i sve ono vrijedno na čemu smo svi mi odrastali. Ali uvijek treba raditi na novim idejama i ponudi. U ovom slučaju to je „Medeni zlatnik“, suvenir koji je napravio jednu lijepu turističku priču. Radili smo predano i sada slobodno možemo reći kako sada uživamo u benefitima – poručuje Darija.

Medenjak je fenomenalan i reakcije su odlične. Kaže da je specifičan po svojoj trajnosti i to je izuzetno bitno.

-Svjedoci smo da je danas gomila suvenira s Dalekog istoka koji nemaju nikakvu poveznicu s Jajcem, a medenjak je autentičan, izvorni i umjetnički proizvod. Medenjak ima obilježje Jajca i svako ga može sebi priuštiti. Namjera nam je da „Medeni zlatnik“ postane zaštitni znak Jajca i turistički proizvod dostupan tokom cijele godine, autentičan suvenir i nezaobilazni dio turističke gastro-kulturne priče. „Medeni zlatnik“ će se uskoro moći kupiti i u Turističkom informativnom centru – kaže ona.

Kalendar dešavanja

Turistička zajednica Jajce postoji nešto više od šest mjeseci. Odmah po osnivanju izradili su kalendar dešavanja u Jajcu tokom ljetne sezone.

-Kalendar je odlično zamišljen i odrađen. Postavili smo ga na bilborde u Jajcu i Banjoj Luci, a rezultati su bili vidljivi na svakom koraku. Sada se pripremamo za Advent u Jajcu koji kreće 3. 12. i održavat će se vikendima, a trajat će do nove godine – kaže Darija.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka