Mašić za BHRT: Izvršiti kontrolu transfera novca iz zemalja iz kojih dolaze migranti

U Bihaću je danas, usvajanjem nekoliko zaključaka, završena sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Kako je za “BHT1 uživo” kazao predsjednik Komisije Damir Mašić, radi se o zaključcima koji se odnose na ličnu i imovinsku sigurnost građana Federacije BiH, a koji će biti proslijeđeni na usvajanje Federalnom parlamentu.

[embedded content]

“Prije svega očekujemo od sigurnosnih agencija na svim nivoima da se uspostavi učinkovit sistem koordinacije. Pored toga, tražili smo od svih policijskih agencija da u sklopu svojih nadležnosti pojačaju aktivnosti na utvrđivanju identiteta migranata koji se zateknu i kontrolišu na toj teritoriji. Također smo tražili da Predstavnički dom Parlamenta FBiH od Evropske komsije, odnosno IOM-a i UNHCR-a, zahtijeva da kontejnere koji se nalaze u Biri, a koji još uvijek nisu stavljeni na raspolaganje institucijama BiH, da se to što prije uradi”, rekao je Mašić.

On je kazao da je sa sjednice zatraženo da Predstavnički dom Parlamenta Federacije uputi zahtjev zakonodavnim organima na svim nivoima za hitno postupanje u izradi izmjena zakonske legislative koja uopšte nije prilagođena trenutnim uslovima i koja bi omogućila efikasnije postupanje.

“Također smo tražili hitno osiguravanje dodatnih smještajnih kapaciteta, tj. privremenih prihvatnih centara, prije svega u područjima na teritoriji Bosne i Hercegovine koja do sada, nažalost, apsolutno nisu snosila teret migrantske krize. Da budem potpuno precizan, mislimo na područje i prostor Republike Srpske”, kazao je Mašić.

Prema njegovim riječima, posljednji zaključak odnosi se na to da Parlament Federacije Bosne i Hercegovine pozove nadležne agencije da se izvrši kontrola svih novčanih tokova koji se odnose na transfere novca koji dolazi u Bosnu i Hercegovinu, uglavnom putem Western Uniona, iz onih država iz kojih potiču migranti koji borave u BiH.

Dogovoreno je i da će biti upućena inicijativa da Parlament Federacije BiH održi hitnu tematsku sjednicu na kojoj bi ponovo razmatrali i sigurnosni i humanitani aspekt migrantske krize.

BHRT