Manifestacija ‘Žena, porodica i zajednica’ – Promocija ženskog aktivizma i tradicijskih vrijednosti

Podijeli članak:

Večeras je u velikoj sali Općine Travnik svečano završena sedma godišnja manifestacija pod nazivom “Žena, porodica i zajednica”. Ovaj događaj, koji se odvija na području Muftijstva travničkog, ima za cilj istaknuti doprinos žena Bošnjakinja u zajednici te promovirati porodične i tradicijske vrijednosti unutar Islamske zajednice.Manifestacija je bila obogaćena prigodnim programom i dodjelom prestižnih plaketa “Esma sultanija” i “Princeza Dževhera” ženama koje su svojim nesebičnim radom pridonijele vjerskoj i društvenoj zajednici u proteklim godinama. Ovo priznanje ne samo da cijeni njihov angažman već i inspirira druge žene da se aktivno uključe u zajednicu i očuvanje tradicije.

Na početku svečanosti, prisutnima se obratio predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, Zehrudin-ef. Hadžić, izražavajući zahvalnost svima koji su doprinijeli uspjehu ove manifestacije. Istaknuo je kako je ovo već sedma godina zaredom da se ova vrijedna manifestacija održava, te kako svake godine donosi bogate sadržaje i važne poruke.

Muftija travnički dr. Ahmed Adilović također je izrazio podršku manifestaciji, ističući da ona afirmira ženski aktivizam i tradicijske vrijednosti. Ova manifestacija pruža punu podršku ženama Bošnjakinjama u njihovim poslovima i aktivnostima.

Gostima svečanosti obratili su se i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. hfz. Mensur Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove, dr. Safija Malkić, te premijer SBK Tahir Lendo, koji su također podržali ovu vrijednu inicijativu.

Plaketa “Princeza Dževhera” dodijeljena je Emini Alispahić, predsjednici Udruženja za djecu s poteškoćama u razvoju “Sreća za sve”, za njezin izniman doprinos društvenoj zajednici. Plaketa “Esma sultanija” uručena je Elvedini Plasto, muallimi MIZ Kakanj, za njezin izuzetan doprinos vjerskoj zajednici.

Osim plaketa i novčanih nagrada, voditeljica Odjela za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove, dr. Safija Malkić, uručila je zahvalnicu Odjelu za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Travnik (MIZ) za njihov izuzetan doprinos i podršku manifestaciji.

Tokom večeri, goste je očarala interpretatorka ilahija Šejma Mehić-Svraka svojim izvedbama.

Sponzori ovogodišnje manifestacije uključuju Upravu za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (Odjel za brak i porodicu), premijera SBK Tahir Lendo, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBK-a, Muftijstvo Travničko, MIZ Bugojno, MIZ Jajce, Općinu Travnik, Općinu Bugojno, i Općinu Jajce.

Ova manifestacija kontinuirano potiče aktivizam žena, promiče porodične i tradicionalne vrijednosti te slavi izvanredne doprinose žena Bošnjakinja društvenoj i vjerskoj zajednici. Njezina poruka ostaje snažna i inspirirajuća, potičući zajednicu na daljnji razvoj i podršku ženskom aktivizmu.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.

Zukan Helez, ministar odbrane BiH bio je večerašnji gost “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”...