Search
Close this search box.

Magdalena Bogić podržala kampanju ‘Vratila sam se živote’

Podijeli članak:

Organizacija “Think pink – Zajedno smo jedno“ obilježila je danas početak kampanje “Vratila sam se živote“, koja je posvećena ženama oboljelim od metastatskog karcinoma dojke, javlja Anadolu Agency (AA).

U Svečanom salonu Gradske Vijećnice Sarajevo premijerno je prikazan i spot za pjesmu “Vratio sam se živote“, jednu od najpopularnijih numera poznatog bosanskohercegovačkog autora Zlatana Fazlića Fazle koju je svojevremeno izvodio legendarni Kemal Monteno, a ovog puta je u aranžmanu Dine Šukala pjevaju Nermin Puškar, Džejla Ramović, Magdalena Bogić, Berin Buturović, Marija Šestić i Josip Palameta.

Regionalna direktorica Organizacije “Think pink – Zajedno smo jedno“ Nela Hasić istakla je da se radi o kampanji na temu o kojoj u prošlosti nije razgovarano, iako se ta organizacija karcinomom dojke bavi već 18 godina.

“U mnogim razgovorima sa pacijenticama koje se susreću s metastatskim karcinomom dojke shvatili smo da je zaista trenutak da krenemo u akciju i da otvorimo diskusiju o karcinomu dojke koji je najteža dijagnoza koju ljekar može reći pacijentu. Odlučili smo se imati sveobuhvatan pristup kroz medijsku kampanju i web stranicu koju smo kreirali sa mnogim informativnim i edukativnim sadržajem namijenjenim ženama i članovima njihovih porodica do umjetničkog dijela kampanje, odnosno obrade kultne pjesme Vratio sam se živote, koja simbolično govori na ovo o čemu mi govorimo“, rekla je Hasić.

Izrazivši nadu da je ovo samo početak, Hasić je kazala da se ova kampanja neće završiti dok ne unaprijedimo i olakšamo put liječenja žena sa metastatskim karcinomom.

“Iskreno se nadamo da će nam se pridružiti i drugi sektori, od donosioca odluka do medicinskih stručnjaka, udruženja pacijenata do građana koji nm također trebaju dati podršku. Svi skupa moči ćemo uraditi taj korak naprijed“, poručila je Hasić.

Danijela Vojičić, članica Udruženja “Novi pogled“ iz Mostara, rekla je kako ova kampanja zaslužuje sve pohvale i podršku jer pomaže ženama da prihvate bolest kao sastavni dio života.

“Mislim da će kampanja puno pomoći da se osvijestimo da se treba voditi računa o zdravlju, pogotovo o ženskom zdravlju“, kazala je Vojičić i dodala da žene sa takvom dijagnozom imaju samo jedan cilj da žive jedan dan duže i pomognu drugim u njihovoj borbi sa bolešću.

Amila Kašibović je 41-godišnjakinja iz Sarajeva sa dijagnosticiranim metastatskim karcinomom dojke i danas je istakla da je ovakva kampanja divna stvar jer okuplja sve obljele žene da razmijene iskustva i podiže svijest svim ženama.

“Evo, mi smo tu da pokažemo i pošaljemo poruku da je metastatski karcinom dojke nešto što se može prevazići i da se s tim može kvalitetno živjeti“, poručila je Kašibović.

Načelnica Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Banja Luci Zdenka Gojković naglasila je da su sve kampanje ovog tima izuzetno važne kao misija podizanja svijesti kod žena i općenito društva o značaju ranog otkrivanja karcinoma.

“Ovo je izvanredna stvar da upozori mlade žene, one srednje dobi i starije koliko je važno na vrijeme otkriti malignu bolest, a posebno kada se radi o bolesti dojke jer se tako može i izliječiti“, kazala je Gojković.

Ona je upozorila da se dijagnoze karcinoma dojke otkrivaju najčešće u periodu menopauze, ali da se granica pomijera i ka mlađim i starijim populacijama žena.

Organizacija “Think Pink – Zajedno smo jedno“ je jedna od najuspješnijih organizacija u Bosni i Hercegovini koja se bavi osnaživanjem zdravlja žena. Organizacija je nastala kao rezultat zajedničke saradnje između JDC i Susan G. Komen 2004., koja podrazumijeva niz različitih aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti o karcinomu dojke i promocije zdravlja svake žene bez obzira na finansijsku situaciju, nacionalnu pripadnost ili obrazovanje. U januaru 2017. godine program prerasta u nacionalno bosansko – hercegovačko udruženje “Think Pink – Zajedno smo jedno“.

(AA)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara...

Deficit javnih finansija u eurozoni iznosio je 516,3 milijarde eura ili 3,6 posto bruto...