Magazinović Tegeltiji: Ovo što Vi (ne)činite je opasno po građane Bosne i Hercegovine

Saša Magazinović, zastupnik SDP BiH u Zastupničkom domu PSBiH uputio je otvoreno pismo Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i pozvao ga da objasni zašto nisu nabavljene vakcine protiv koronavirusa, te navodi kako se građani osjećaju izdanim i zaboravljenim.

Magazinović u otvorenom pismu Tegeletij navodi kako je još 21. januara, sa dva entitetska premijera obećao da kreće u direktnu nabavku vakcina od proizvođača.

“Tada ste znali, kao i danas, da naši zakoni to ne dozvoljavaju i da se vakcine mogu kupiti samo preko posrednika, koji naravno uzimaju profit. Znali ste tada, a ipak ste obećali. Niste učinili ništa da se to promijeni, mada znate da je za direktnu nabavku neophodno izmjeniti Zakon o javnim nabavkama i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima. Taj posao se može završiti za jedan dan zasjedanja domova državnog Parlamenta, a Vašim saradnicima ne treba više od par sati da pripreme izmjene. Mislim da ste dužni objasniti javnosti zašto to niste učinili i zašto to ne činite!”, navodi u poismu Magazinović.

Dodaje kako Tegeltija ima iskustva sa pravosuđem pa sigurno zna da krivično djelo može biti i kada se ne uradi “nešto što ste mogli učiniti da spriječite posljedicu”, te podsjeća da su “u slučaju pandemije posljedice fatalne po mnoge”:

Vjerujem da ne želite da porodice bolesnih ili preminulih dođu pred zgradu Vijeća ministara da Vas pitaju zašto nisu nabavljene vakcine dok je svuda u okruženju u toku masovna imunizacija. Ne znam da li ste svjesni da Vaše nečinjenje može uzrokovati različite posljedice, primarno po zdravlje ljudi, ali ne samo to. Umjesto da budete na usluzi svim nivoima vlasti za zajedničku nabavku po “fabričkim cijenama” Vi (ne)svjesno pogodujete posrednicima praveći pritisak da se svako za sebe snalazi na tržištu, navodi u pismu Magazinović.

U otvorenom pismu Magazinović pita Tegeltiju da li razumije da je moguće da neko, pa čak i iz najbolje namjere, bude okrivljen da je takvom kupovinom oštetio budžet, kupio vakcine “sumnjivog” porijekla, prekršio neki od zakona… Također navodi kako mu nije jasna Tegeltijina pasivnost i tolika hrabrost da preuzme odgovornost na sebe.

Apelirao je na Tegeltiju da, s obzirom da mu nije baš jučer javljeno ni za pandemiju ni za vakcine, kako je rekao, hitno mjenjaju zakone, pregovaraju sa proizvođačima, zaštitie budžetska sredstva, budu servis svim nivoima vlasti ili da objasni šta je njegova agenda.

Ovo što Vi (ne)činite je opasno po građane Bosne i Hercegovine. Nadam se da razumijete! Pred virusom smo svi isti – ne štite od virusa ni zatamnjena auta, ni obezbjeđenje, nego vakcine. Ljudi su ljuti, osjećaju se izdanim i zaboravljenim. Valjda ste, gospodine Tegeltija, na kraju dana i Vi samo čovjek, navodi u otvorenom pismu Saša Magazinović

BHRT