Magazinović bh. vlastima i srbijanskom Ministarstvu kulture: Vratite nacionalni spomenik BiH iz Srbije

Poslanik u parlamentu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović uputio je institucijama vlasti Republike Srbije, kao i Predsjedništvu BiH i Ministrastvu spoljnih poslova BiH pismo u kojem je zatražio da se umjetničko djelo, koje ima status nacionalnog spomenika BiH, a koje se trenutno nalazi u Srbiji i u međuvremenu je proglašeno nacionalnim blagom Srbije, vrati u našu zemlju.

On je upozorio da se u Novom Sadu izlaže umjetnička slika Đoke Mazalića, koja je u vlasništvu porodice Mulabdić iz BiH, a koja je ukradena i zbog čega je Interpol raspisao potjernicu.

Kako je naveo, u okviru projekta “Novi Sad 2021 Evropska prijestolnica kulture grad kandidat” na stranici digitalizacija.ns.rs (Vreme je za Novi Sad), urađena je reprodukcija djela “Magdalena pokajnica” autora Đoke Mazalića, gdje je navedeno da je pomenuta slika u vlasništvu kolekcionara iz Novog Sada.

Magazinović je istakao da se pomenuto djelo predstavlja kao kulturno dobro Republike Srbije i prije svega Grada Novi Sad.

“Riječ je o umjetničkom djelu koje je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Radi se o djelu ‘Magdalena’, čiji su vlasnici Damirka i Enver Mulabdić, državljani Bosne i Hercegovine, a isto umjetničko djelo je od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglašeno Nacionalnim spomenikom”, naveo je Magazinović u pismu Ministarstvu kulture i informisanja Srbije.

On je istakao da na osnovu dokumentacije koju posjeduje porodica Mulabdić, a koja mu je dostavljena od strane Centra protiv krijumčarenja umjetninama, postoje relevantne informacije kao i fotografije koje govore o neupitnom vlasništvu nad ovim umjetničkim djelom.

Dodao je da su o krađi/nestanku ovog kao i ostala tri djela iz umjetničke zbirke Damirke i Envera Mulabdić podnesene prijave nadležnim agencijama u Bosni i Hercegovini

“Molim Vas da ozbiljno shvatite ovu situaciju i radi dobrosusjedskih odnosa, međunarodne reputacije Novog Sada i Republike Srbije, ali prije svega radi zaštite otuđenog kulturnog dobra, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, spriječite dalje promovisanje navedenih umjetničkih djela u okviru manifestacije Evropska prestolnica kulture Novi Sad 2021. godine. Dobronamjerno skrećem pažnju i ukazujem na ovaj diplomatski skandal koji Vi možete spriječiti”, napisao je Magazinović, te zatražio pomoć da se, kako je rekao, nacionalni spomenik BiH vrati kući.

Magazinović je i u pismu članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću, te ministru spoljnih poslova BiH Biseri Turković, naveo da se u Srbiji nalazi nacionalni spomenik, te zatražio da preduzmu određene korake povodom toga.

“Očekujem u ovom slučaju Vaš angažman i energičnu reakciju, sa nadom da će ovaj nacionalni spomenik naše države, kao i ostali iz zbirke porodice Mulabdić, uskoro biti vraćen kući”, naveo je Magazinović.

BHRT