Madurovi saveznici osvojili 91 posto mandata u parlamentu Venecuele

Politički saveznici socijalističkog predsjednika države Nikolasa Madura osvojili 91 posto mjesta u parlamentu na izborima koje su vodeće opozicione stranke bojkotovale, saopštili su zvaničnici Venecuele.

Nacionalni savjet za izbore objavio je da je Madurova Ujedinjena socijalistička partija Venecuele dobila 253 od 277 mjesta u parlamentu.

Madurovi saveznici su dobili 69 posto glasova na izborima, ali će zahvaljujući izbornom sistemu imati znatno više mandata u zakonodavnom tijelu.

Drugo mjesto sa 11 poslanika zauzela je Demokratska akcija, dugo godina opoziciona stranka koju su ove godine preuzeli Madurovi saveznici na osnovu presude provladinog Vrhovnog suda.

Preuzimanje Demokratske akcije i nekih drugih stranaka bilo je među razlozima zbog kojih je izbore bojkotovala opoziciona koalicija predvođena dosadašnjim predsednikom parlamenta Huanom Gvaidom. On se u januaru 2019. proglasio za privremenog šefa države i dobio podršku SAD-a i brojnih evropskih zemalja.

Maduro je pobjedom na izborima ovladao svim političkim institucijama u zemlji pošto je parlament do sada bila jedina institucija pod kontrolom opozicije.

Iako im mandat ističe 5. januara, dosadašnji poslanici najavljuju da će zadržati funkcije pošto su izbori u nedelju bili namješteni.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su objavili da ne priznaju rezultate izbora i da će nastaviti da priznaju Gvaida kao legitimnog predsjednika države.

Gvaidov opozicioni pokret ovih dana organizuje referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li žele okončanje vladavine Madura i nove predsjedničke i parlamentarne izbore.

Više od pet miliona ljudi pobjeglo je iz Venecuele u prethodnih nekoliko godina, zbog hiperinflacije i čestih nestašica osnovnih potrepština, struje, gasa i goriva.

BHRT