Maas: OHR treba da postoji, a kandidaturom Schmidta podržavamo put BiH ka EU

Ministar inostranih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je danas u Berlinu da OHR treba i dalje da postoji u BiH, te kako je cilj Njemačke podrška BiH na njenom putu od Dejtona ka Briselu.

Heiko Maas je na pres konferenciji s Biserom Turković , ministricom inostranih poslova BiH istakao kako je cilj Njemačke da i dalje pruža podršku BiH na njenom putu od Dejtona ka Briselu:

” U proteklih nekoliko sedmica, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, 25 godina nakon zaključenja Dejtonsko mirovnog sporazuma, kandidaturom Christiana Schmidta želimo i bilaternalno dati vidljiv znak podrške “, rekao je Maas.

Dodao je kako u razgovorima koje vodi postoji mnogo podrške za gospodina Šmita, koji je prisustvovao konferenciji:

Vjerujem da tamo gdje još nismo dobili saglasnost nije riječ o njegovoj ličnosti, nego je pitanje da li taj ured treba da postoji. Na osnovu svega što smo danas čuli smatramo da je svrsishodno da OHR treba da postoji”, rekao je Maas nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Biserom Turković.

On je naveo da Njemačka kandidaturom Šmita hoće da poruči da je i dalje angažirana.

Bisera Turković je rekla da je zahvalna Njemačkoj što je odlučila da ponudi kandidata.

“Ne postoji čovjek na kugli zemaljskoj o kojem postoji usaglašeno mišljenje, ali ono što je važno jeste da postoji potreba za visokim predstavnikom, određenim ciljevima, dinamikom i da znamo da je to vrijeme u kojem su planirani procesi ubrzavanja razvoja BiH”, izjavila je Turković.

Turković je rekla i da su sve češći pritisci i miješanja drugih zemalja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, pogotovo kada je riječ o izmjeni Izbornog zakona. Kazala je i da postoji potreba za ostankom Ureda visokog predstavnika u BiH.

Navela je da BiH neće podržati parcijalna rješenja koja će dalje produbiti podjele.

– Zalažemo se za sveobuhvatne promjene u BiH koje će svakom građaninu u svakom dijelu BiH omogućiti jednaka prava, to su vrijednosti u EU i vrijednosti kojima teži većina građana u BiH – kazala je Turković koja boravi u službenoj posjeti Njemačkoj.

Turković je rekla da su građani BiH nezadovoljni, jer još nema vakcina:

Očekujemo da Covax ispuni ugovore koje je sklopio s BiH, platili smo 1.260.0000 vakcina, ispunili sve preduvjete da ih primimo. Nažalost, do sada nismo primili nijednu. Naši građani nisu počeli da se vakcinišu. Razumijemo probleme u EU, međutim, pozdravljamo i očekujemo odluku EU da izvrši određenu nabavku vakcina uz plaćanje preko IPA fondova i da se tako pomogne zemljama zapadnog Balkana. Svaki dan je pitanje života, što prije počne vakcinacija može se spasiti nečiji život – rekla je Turković.

Heiko Maas je rekao kako ia razumijevanja za zabrinutost u BiH:

“Razgovara li smo o temi vakcina i vodili smo iskrenu raspravu o očekivanin rezultatima, ne samo zato što u Njemačkoj želimo da neke stvari idu brže . Naša želja je da je to i slučaj u vašoj zemlji, gdje vakcinacija treba da počne.

Imam veliko razumijevanje za zabrinutost koja kod vas postoji. Zalažemo se i u okviru EU za veću solidarnost. Riječ je o isporuci vakcina iz programa Kovax, koji će do kraja maja isporučiti više od milion doza vakcina zemljama Zapadnog Balkana, od toga 30.000 doza u BiH”, rekao je Maas.

Što se tiče prevladavanja ekonomskih posljedica pandemije, EU je odredila 12 milijardi eura za zemlje Zapadnog Balkana, rekao je Maas, naglasivši da je Njemačka posvećena multilateralnom pristupu , koji je dugoročno, jedino moguć pristupo za savladavanje krize.

“Za Njemačku je važno da unutar EU podvučemo europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i Njemačka izričito podržava europski put u BiH, rekao je Maas.

On je ukazao na 14 ključnih prioriteta pri provođenju reformi koje je prošle godine postavila Europska komisija.

“To je konkretni plan za odlučne reforme i odlučno vodstvo i Njemačka će taj plan podržavati kroz prisni dijalog”, rekao je Maas.

Maas je rekao kako je ova godina, “između lokalnih izbora prošle i parlamentarnih izbora sljedeće godine”, ključna godina za Bosnu i Hercegovinu kada je u pitanju približavanje Europskoj uniji.

“Ljudi moraju osjetiti što je to približavanje Europskoj uniji kroz konkretna poboljšanja poput olakšanja putovanja. Zbog toga je naš cilj BiH ispratiti od Daytona do Bruxellesa”, rekao je Maas.

Naglasio je da je u ispunjavanju 14 prioriteta , koje je EU zadala Bosni i Hercegovini potrebna pomoć.

BHRT