Lungarotti: Prihvatni centri pripremaju se za zimu, ima mjesta za sve migrante

Zajedničkim naporima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Službe za poslove sa strancima i ostalih partnera, a u koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH, uvjeti u privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini kontinuirano se poboljšavaju od samog uspostavljanja, a posebno se pripremaju za zimski period.

“Proširujemo kapacitete tranzitnih centara i podržavamo Službu za poslove sa strancima da otvori novu lokaciju Lipa, koja će dodatno primiti 1.500 osoba. Sad nam je u fokusu da migrantima koji su odlučili ostati izvan tranzitnih centara, uprkos raspoloživosti smještajnih kapaciteta, pružamo podršku tamo gdje se nalaze i aktivno promovišemo njihovo preseljenje u sigurnije uslove”, kazala je za Fenu šefica Misije IOM-a Laura Lungarotti.

Kako je naglasila, dolaskom hladnijeg vremena, IOM kontinuirano radi na informisanju migranata, koji su izvan zvaničnih smještajnih kapaciteta, o mogućnostima njihovog smještanja u privremene prihvatne centre u kojima za sada ima dovoljno smještajnih kapaciteta za sve njih.

“Da, imamo smještajne kapacitete u svim tranzitnim centrima”, naglasila je.

U pet prihvatnih centara, kojima upravlja Služba za poslove sa strancima, uz podršku IOM-a i drugih partnera, trenutno je 2.707 osoba, a kapacitet je 4.530. Otvaranjem novog privremenog prihvatnog centra Lipa kapaciteti će se povećati za 1.500 kreveta. Među migrantima koji su trenutno u BiH najviše osoba je iz Afganistana i Pakistana, slijede Bangladeš, Irak, Maroko, Alžir, Indija i Sirijska Arapska Republika.

Prema posljednjem prikupljanju i analizi podataka, koje je uradio IOM, procjenjuje se da je oko 1.100 migranata izvan prihvatnih centara, na neslužbenim lokacijama.

(Fena)

Agencije