Lovište Vitorog Šipovo – novi smeštajni kapaciteti

Šumsko gazdinstvo “Gorica” iz Šipova koje gazduje Posebnim lovištem “Vitorog“ sprovelo je niz aktivnosti u poboljšanju pružanja usluga iz oblasti lovnog turizma. Jedna od poslednjih je izgradnja savremeno uređene lovačke kuće. Iz Šumskog gazdinstva naglašavaju da se jedino ulaganjem u lovno-tehničke objekte i kroz pružanje dobre usluge mogu očekivati rezultati u oblasti lovstva.

Lovište Vitorog

Lovište Vitorog je udaljeno od Banjalučkog aerodroma oko sat i po vremena vožnje, a od Sarajevskog manje od tri sata. Ovo čini lovište pristupačnim za lovce koji dolaze iz inostranstva. Do najnepristupačnijih dielova lovišta stiže se terenskim vozilima koja su u vlasništvu Šumskog gazdinstva.

Trofeji iz Posebnog lovišta “Vitorog” krase brojne trofejne sobe širom sveta, a planovi za budućnost su ambiciozni. Pre svega to je nastavak kontinuiteta kvalitetnog gazdovanja, te s tim u vezi priprema se gradnja još jedne zatvorene čeke.

Lovačka kuća u lovištu Vitorog

Lovačka kuća

Rukovodilac radne jedinice za lovstvo i turizam Šumskog gazdinstva “Gorica” Branko Pavlović za Lovački Magazin ističe da su u toku ove godine završeni svi radovi na lovačkoj kući. On kaže da smeštajne kapacitete čine dve dvokrevetne i dve jednokrevetne sobe. Sobe, kuhinja i dnevni boravak poseduju sav neopnodan nameštaj za ugodan boravak gostiju. Pored kuće nalazi se roštilj i pečenjara sa terasom odakle se pruža predivan pogled. Do kuće se dolazi asfaltnim putem iz Šipova.

Uz saglasnost uprave Javnog preduzeća šumarstva ,,Šume Republike Srpske“, lovačka kuća će biti i u ponudi za izdavanje svim licima, ljubiteljima prirode, a ne samo lovcima. Planina Vitorog pruža mnogo više od odstrela divljači tako da su svi dobrodošli.

Lovni turizam

Što se tiče vuka i medveda, njihova brojnost je na zadovoljavajućem nivou i imamo ih u ponudi. Lov se vrši sa visoko komforne zatvorene čeke koja posjeduje tri ležaja i sve neophodne uslove za lov čekanjem. Lovište je pokriveno nadzornim kamerama tako da pored zaštite divljači služe i za njeno osmatranje. Gostima najčešće pokažemo slike divljači pre lova. Nastojimo da u svakom pogledu da ispoštujemo gosta i da iz našeg lovišta ode zadovoljan sa predivnim utiscima, kaže Pavlović.

Pored lova vuka i medveda veoma je tražen odstrel tetreba. Dva lovočuvara koji pokrivaju teritoriju lovišta izuzetno dobro su upućeni u stanje i navike ove vrste divljači visokog lova. Takođe, uvek atraktivan lov divlje svinje izvodi se sa čeke ili pogonom. Prema rečima Pavlovića, domaći lovci su najzainteresovaniji za lov vepra pogonom kojih na planini Vitorog ima u velikom broju.

Svake sezone imamo u ponudi i odstrel srneće divljači. Možemo se pohvaliti da smo uspešni i u organizaciji lova na ovu plemenitu vrstu. Svakodnevno se obezbeđuje neophodni mir u lovištu što je od velikog značaja za srneću divljač. Takođe, redovno se iznosi hrana u automatske hranilice, solila i pojilišta.

Protekla sezona bila je propraćena prvim talasom virusa korona što je negativno uticalo na oblast lovnog turizma uopšte. Nekoliko zakazanih lovova na vuka i medvjeda otkazani su u poslednjim momentima. To nas nije obeshrabrilo da nastavimo sa uređenjem lovišta i smeštajnih kapacitet, ističe Pavlović.

 

(lovackimagazin.rs)