Search
Close this search box.

Lokalni izbori u BiH test za opće: U CIK-u spremni za nove tehnologije

Podijeli članak:

U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine spremni su za nove tehnolgije, za početak pilot projekat koji će biti proveden na 165 biračkih mjesta na području BiH. Lokalni izbori bit će test za opće kada nova tehnologija treba biti primijenjena u cijeloj državi. Danas je prezentirano kako će to izgledati u praksi.

Procedura je jednostavna. Skenira se lična karta, matični broj, uporedo otisak prsta. Sistem će potvrditi da li se radi o vašem dokumentu i da li pripadate tom ili drugom glasačkom mjestu. Sve traje petnaestak sekundi. Vaš glas je vrlo brzo naklon toga u sistemu za brojanje.

“Nabavljeno je 175 laptopa, 175 uređaja za elektronsku identifikaciju birača putem otiska prsta, kao i 175 čitača bar koda sa ličnih dokumenata. Također, nabavljeni su neophodni serveri, vatrozidi i web aplikacije. Podsjetila bih da će pilot projekat biti proveden na 165 biračkih mjesta u deset osnovnih izbornih jedinica i to: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Sanski Most, Zvornik i Domaljevac-Šamac”, kaže Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH.

Ovo je jedan od četiri pilot projekta koji će biti provedeni na području BiH. Prvi je u iznosu od 600.000 maraka finansirala EU i bit će proveden na 165 biračkih mjesta u deset općina i gradova. Preostala tri su video nadzor i skeniranje glasova u nekoliko općina koje finasira OSCE i američki USAID.

Koliko će novca u konačnici biti potrošeno da bi se sistem primijenio na prostoru cijele države, bit će poznato nakon provedenih izbora, odnosno tehnologije koja će na kraju biti primijenjena

“Drugi dio podrazumijeva aplikaciju koja bi trebala da ubrza prijenos, odnosno transmisiju rezultata direktno sa biračkih mjesta u CIK. I to su bile neke od pritužbi u prethodnim godinama”, ističe Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u BiH.

Direktor IDDEEA, Almir Badnjević, nada se da će ovaj pilot projekat pokazati da su nove tehnologije i sve ono što će biti testirano kroz ova četiri pilot projekta, koja će biti sprovedena ove godine, neophodne da demokratija pobijedi.

Između deset gradova i općina, neke su se same prijavile popot Doboja gdje je, podsjetimo, na prošlim lokalnim izborima zabiježeno mnogo prijava zbog izbornih nepravilnosti. Neke su općine odabrane. Pokušalo se u CIK-u sve navedeno ravnomjerno rasporediti na cijelu BiH, no neke su općine odbile poput Ljubuškog i Čapljine, tako da faktički u Zapadnoj Hercegovini testne faze neće biti.

U Koaliciji “Pod lupom” napominju i da je projekat vrlo važan korak u demokratizaciji izbornog procesa, da se uporedo treba raditi i na pravosuđu te sankcioniranju onih koji budu ugrozili izborni proces.

“Mi imamo blagi porast sankcija izrečenih i epiloga sudskih za izborne prevare uključujući i sankcije zatvora i zatvorske kazne. Međutim, to se u pojedinim slučajevima zaista odugovlači. Dakle, mi imamo već četiri godine od lokalnih izbora recimo u Doboju, gdje su činjene masovne nepravilnosti i još uvijek nemamo do kraja sudske epiloge”, ističe Dario Jovanović iz Koalicije “Pod lupom”.

Nove tehnologije postale su moguće nakon što je Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona, odnosno paket integriteta, po izostanku političkog dogovora.

 

 

(N1)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...

Naučnici su testirali morske pse u moru u blizini brazilske obale i otkrili da...

U svijetu gdje se vijesti o međuljudskim odnosima često spominju u kontekstu zdravlja i...