Search
Close this search box.

Ljubičić: Bernhard-varijacije o tuti na začelju kolone ili kako potrošiti 50 hiljada učeničkih Ojra (ćisto lokalno)

Podijeli članak:

“Drug Tito jaše na čelu kolone /Uz usku stazu planinsku. /Visoko…”

No,dobro, danas već opće je mjesto u kolektivnoj memoriji da Tito je odjahao u povijest sa svojim kolonama, a ovdje riječ je o današnjim jahačima kroz maglu “uspješne jajačke priče za nove generacije”.

Prijatelj šalje mi nedavno link na tekst Der Traum vom Frieden (Deutschlandradio, 13.12.2018., Sabine Adler), a koji odnosi se na priču o jajačkim srednjoškolcima i njihovom snu o miru – borbi protiv segregacije i diskriminacije u školstvu.

Kako mi je, kao nekom tko zarađuje za život kao nastavnik, mogao promaknuti ovaj samodefinirajući biser “kulture zasjede”, tog najvitalnijeg palanačkog obrasca mišljenja i djelovanja koji idiote promiče u ugledne građane?!

“Nakon roditelja, sve više nastavnika podržavalo je prosvjede svojih učenika. (…) Nastavnik u jajačkoj strukovnoj školi iskreno priznaje učeničkim aktivistima u učionici da je u početku oklijevao.

– Isprva sam bio skeptičan, mislio sam da je to pobuna mladih i nisam htio imati ništa s tim. Uostalom, ovdje zarađujem za život kao nastavnik. Ali kada je prosvjed otišao u drugu godinu, odlučio sam pomoći s taktičkim i sadržajnim savjetima. Također su se pridružili i drugi kolege.”

Unglaublich!

Nakon što su mu učenici održali lekciju iz treće razine Bloomove taksonomije znanja, vrli je prosvjetitelj, nakon godinu dana skepse, odlučio gorućem problemu društva pristupiti taktički, a učenicima “sadržajnim savjetima”.

– Ti Issa sa dva s – rekli bi entitetski šampioni društvene kamuflaže.

Koja lekcija iz etike i javnog morala za nadolazeće generacije… Titino savjetovanje vođa oslobodilačkog pokreta u Stolicama iz 1941. pretvorilo se u inspirativnom nastupu intelektualne mimikrije na početku 21. stoljeća u taktičku bitku pozadinaca za stolice.

– Pomozi mi bože da im oči ne bodem/ kad oni lijevo krenu, ja desno da odem…

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Banjalučka policija je danas podnijela Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu izvještaj protiv lica...

Nakon neuspješne sezone u italijanskom i evropskom nogometu, Milan će u narednoj sezoni pokušati...

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...