Ljubica Brtan Cvitanović: Sretan ‘Dan općine Jajce’

Piše: Ljubica Brtan Cvitanović

Evo, jutros, iznenada mi tijelo zadrhti. Bez dozvole razuma odlaze mi misli daleko, daleko s mjesta na kojem sanjam,u daljini magle dok titraju svilene dugine boje slapova vodopada.

Moj grad je danas izgledao posebno…

Obučen u najljepše rođendansko odijelo. vodopad je na sebi imao pletenice od jasmina kroz čije su niti prolazile sunčeve zrake. Plivski most je bio prekriven laticama tulipana, dok su iznad njega ptice pjevale najljepši pjev, a plivska kapija s otmjenim damskim držanjem pazila je na svoju haljinu od šafrana.

Zvonik sv. Luke je zbunjeno gledao što se to zbiva, jer on je, kao i uvijek, bio u svojim opravicama gotike. U Hrvojevu hramu sve je bilo u znaku rođendanskog ozračja: između dvostrukog križa, polumjeseca i sunca orili su zvuci crkvenih pjesama iz 15 stoljeća., što je odavalo ugodnu i veselu atmosferu.

Tvrđava je ponosno, sa svojim neobičnim šeširom na glavi, pokazivala svoj portal s kraljevskim grbom, dok je unutar tvrđave bilo pravo veselje: ljudi su hrlili u džamiju i u barutanu sve do puškarnice, između kojih se nudila hrana i piće, u odjeći ondašnjeg vremena.

Tek niotkud, pojavi se Ćiro s crvenom kapicom na glavi i crnom kostimu koji je bio prepun vremenskih putnika glasno pjevajući „S one strane Plive“.

U općenarodnom veselju priključi se džamija Esme sultanije, Sinan-begova, te Dizdareva džamija. Hodajući jedan za drugim s dubokim poštovanjem nakloni im se Banjalučka kapija i Velika tabija.

Medvjed kula, s isprepletenim tratinčicama njenih plašteva zaštitnički je bodrila svoj grad koji slavi danas rođendan. Tu kroz maglu, razum zaželi danas mom gradu…

Sretan ‘Dan općine Jajce’!

 

 

(Jajce Online/Foto: A.Bašimamović)