Likvidacija, ljubavni trougao i misterija hotela u Selcu: U Panami uhapšen Hrvat (74)

Podijeli članak:

Hrvatski 74-godišnji državljanin, za kojim je iz Hrvatske raspisana Interpolova potjernica zbog poticanja na ubistvo 1995. godine, uhapšen je na aerodromu u Panami.

Muškarac čije ime nije objavljeno priveden je na aerodromu u Tocumenu, gradu u centralnom dijelu Paname, izvijestila je policija iz te srednjoameričke države.

– Nacionalna policija uhapsila je na aerodromu u Tocumenu stranog državljanina kojeg traže vlasti u Hrvatskoj zbog ubistva – izvijestila je policija Paname u petak putem Twittera. Tamo su objavili video isječak u kojem se vidi kako dvojica lokalnih policajaca iz Interpolovog ureda odvode muškaraca, kojem je zamagljeno lice, u automobil ispred aerodroma.

 

Hrvatska policija odgovorila je Hini u subotu da je riječ o muškarcu osuđenom u Hrvatskoj na 15 godina zatvora, a koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

– Možemo potvrditi kako je hrvatski državljanin (rođen 1949.) uhapšen u Panami temeljem hrvatske Interpolove potjernice raspisane radi odsluženja zatvorske kazne od 15 godina, izrečene presudom Županijskog suda u Rijeci radi počinjenja kaznenog djela poticanja na ubistvo iz 1995. godine – navela je hrvatska policija u e-mailu.

Uhapšeni povezan s ubistvom iz 1995. godine

Prema neslužbenim informacijama, uhapšen muškarac je Mario Pečaver kojeg je Hrvatska tražila zbog ubistva Ljubomira Novaka, bogatog povratnika iz Švedske koji je hicima iz sačmarice likvidiran u decembru1995. godine na šetalištu u Crikvenici.

Ljubomir Novak, pisala je Slobodna Dalmacija, bio je žrtva ljubavnog trougla. Naime, njegova supruga Snježana, koja je bila Pečaverova ljubavnica, osuđena je na 15 godina zatvora. Ona je naručila ubistvo i pomogla pri izvršenju ubici Damiru Peraszu, bivšem vojniku iz Bribira, koji je osuđen na 20 godina.

Krešimir Luketić iz Crikvenice je, zbog kaznenog djela poticanja na ubistvo, dobio 15 godina zatvora. On je dogovorio ubistvo, a tada je bio u ljubavnoj vezi s Anom Lesić, kćerkom Marija Pečavera. Upravo je Luketićev iskaz bio koban za Pečavera i njegovu kćerku jer je na samom kraju toga suđenja u svojoj odbrani ispričao kako su i oni umješani u zločin.

Pečaver i njegova kćerka Ana osuđeni su u aprilu 2013. godine na po 15 godina zatvora, a presudu je 2016. godine potvrdio i Vrhovni sud. Suđeno im je u odsutnosti jer su godinama ranije pobjegli iz Hrvatske.

Brutalno ubistvo odigralo se uz obalu između Selaca i Crikvenice, dva dana nakon Božića 1995. godine, kada je pokojni Ljubomir krenuo na jogging u pratnji supruge Snježane. U parkiranom automobilu na koji su putem naišli sjedio je Perasz koji ga je upitao da mu nešto pokaže na karti, a kada je ovaj prišao, udario ga je i pucao u njega iz sačmarice.

Ubistvo je razriješeno tek nakon osam godina uz pomoć ubačenog policijskog pouzdanika kodnog imena “Stela”. U razgovoru koji je “Stela” snimao Perasz je sve priznao.

– Nakon što sam ga udario, tad sam ga bum-bam, znaš. Otišao sam kući, ali sam shvatio da je ostao na cesti, da će ostaviti trag. Vratio sam se i ona je još uvijek stajala tamo. Ništa nije ni prijavila. Ona je, kurva, naručila ubistvo. On je ležao i hroptao – pričao je Perasz koji je policiji priznao da ga je na ubistvo nagovorio Luketić.

Jedan od najkontorverznijih zločina

Kako je Jutarnji list tada pisao, Novakovo ubistvo jedan je od najkontroverznijh zločina i od prvog dana protkan je nizom misterioznih propusta, a potom i sudskih obrata.

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...