Let’s Do It tim i ove godine organizirao velike akcije pošumljavanja

Podijeli članak:

Let’s Do It tim i ove godine organizirao je velike akcije pošumljavanja i sadnje drveća širom Bosne i Hercegovine.

Ove godine akcija pošumljavanja pod nazivom projekta “Let's Do It – Milion sadnica za jedan dan” je održana 21. oktobra na pet lokacija.

– Akcija pošumljavanja je održana na pet lokacija – Igman, Bijeljina, Srebrenica, Donji Vakuf i Bosanska Krupa i sve akcije su održane isti dan, 21. oktobra. Iako je vrijeme na svim lokacijama bilo loše i uslovi za sadnju su bili otežani, naši vrijedni volonteri nisu odustali i akcija pošumljavanja je završena po planovima – kazao je Feni Adis Poturović, glasnovornik Udruženja građana “Ruke”, koje vodi projekat Let’s Do It.

Na lokaciji Igman zasađeno je 1.500 sadnica bijelog bora, a ukupno u Bosni i Hercegovini više od 3.000 sadnica bijelog bora, javora i hrasta.

Ovu godinu obilježilo je također i pošumljavanje na proljeće (lokacija Igman) gdje zasađeno 2.000 sadnica bijelog bora.

Poturović ističe da na svim njihovim akcijama, kao i na svim projektima, učestvuju svi koji imaju želju pomoći planeti Zemlji.

– Organizacija u gradovima se odvija pomoću naših lokalnih timova, a volonteri su sva udruženja, organizacije, kompanije, neformalne grupe građana i svi zainteresovani za naše projekte – kazao je Poturović.

Prvenstveno cilj projekta “Let's Do It – Milion sadnica za jedan dan” je zaštititi okoliš sa novi milion sadnica i stvarati šume kao poseban specifičan ekosistem.

– Naš cilj je i ovim akcijama vršiti proces dekarbonizacije, jer znamo da je to najbolji način za smanjenje štetnog gasa CO2, te nam je cilj udružiti što više nevladinog sektora, jer zajedno možemo doći do velikih promjena. Na našim akcijama je dobro raspoloženje, osmijeh na licu i mogućnost upoznavanja novih pozitivnih ljudi – kazao je Poturović.

Let's do it tim u Bosni i Hercegovini dugi niz godina vrši akcije pošumljavanja. Za više od 10 godina zasađeno je 475.716 sadnica raznih vrsta drveća.

 

 

federalna.ba/Fena

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Iz Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu podijelili su duboko saosjećanje nakon vijesti o...

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...