Search
Close this search box.

Lejla Petrović osvojila srca brojnih porodilja, nagrađena titulom babice godine

Podijeli članak:

Lejla Petrović, babica iz Gornjeg Vakufa, nedavno je zasjala u svijetu medicinske struke osvojivši titulu “Babica Godine 2022.” u izboru čitatelja i pratitelja portala i časopisa “Roditelj”. Njen uspjeh nije slučajan, već rezultat posvećenosti, strasti i nevjerojatne predanosti poslu koji obavlja, piše Jajce Online.

Lejla je svoju karijeru započela završetkom Srednje medicinske škole s usmjerenjem na ginekološko-akušerski smjer, a nedavno je dodala još jedan ponosan trenutak u svojoj biografiji završetkom studija Zdravstvene njege i terapije s odličnom ocjenom 10. Trenutno je zaposlena u JU Kantonalnoj bolnici Travnik, gdje svakodnevno svjedoči čarima i izazovima svoje profesije.

Razgovarali smo s Lejlom o njenom putu do titule “Babica Godine 2022.” i njenom iskustvu kao babice.

Kada smo je pitali koliko je zahtjevan posao jedne babice i što je bilo presudno za odabir tog poziva, Lejla je istaknula da je odabrala ovu profesiju zbog nečega što je smatrala najljepšim prizorom – rođenja djeteta.

– Pa iskreno, ni sama nisam bila svjesna odgovornosti ovog poziva. Prvenstveno sam ga izabrala jer je rađenje djeteta odnosno rođenje najljepši mogući prizor. Prizor koji je pun emocija, ljubavi, sreće, olakšanja jer je sve završilo u najboljem mogućem redu. Kasnije sam, tokom školovanja, shvatila da nisam pogriješila u izboru zanimanja i da je zapravo ono čime se želim baviti u životu. Smatram da je svaki posao jako bitan, zahtjevan i vrijedan. Posao babice je vrlo zahtjevan, jer mi pratimo porodilju od samog dolaska u bolnicu odnosno prijema. Vodimo je kroz cijeli tok poroda, a naravno, brinemo i kasnije o njoj. Nikad ne znamo kad može doći do komplikacija, zato u svakom trenutku moramo biti prisutne i pružiti majci podršku tokom najbitnijeg trenutka u životu, govori nam Lejla Petrović za naš portal Jajce Online.

Upitali smo Lejlu o najizazovnijim situacijama koje je doživjela tokom svoje karijere i kako ih je rješavala. Lejla je podijelila svoj savjet za buduće majke, ističući da je strah od nepoznatoga često iracionalan.

– Svako od nas ima svoje strahove. Često primjećujem da prvorotkinje u porodilištu često imaju strahove koji se čine iracionalnim. Zašto se bojati nečega što još niste doživjele? Strah od nepoznatog ponekad nas može paralizirati. Možda bih im mogla ponuditi savjet kako prevazići te strahove putem edukacije o samom procesu porođaja, raznim metodama i mogućim ishodima porođaja. Aktivan pristup porođaju može vam pomoći da povjerujete u svoje tijelo i vlastitu sposobnost da rađate.

 

Iako je korisno čuti iskustva drugih porodilja, važno je zapamtiti da svaka trudnica ima svoju jedinstvenu situaciju i svoju toleranciju na bol. Trebate biti oprezni da ne pohranjujete loša iskustva drugih, jer to može utjecati na vaše vlastite emocije prema porođaju. Umjesto toga, fokusirajte se na pozitivan stav i razmislite o pozitivnim aspektima porođaja.

Osigurajte podršku svojih najbližih članova porodice, jer će vam njihova podrška biti od velike pomoći. Također, naučite tehnike disanja koje vam mogu pomoći da ublažite bol tokom porođaja. Imajte na umu svoj krajnji cilj – vašu bebu koja će uskoro biti u vašim rukama, istakla je ona.

Kako se nosi s emocionalnim aspektima svog posla, s obzirom na različite emocije i iskustva koja svakodnevno doživljava, Lejla je priznala da je jako teško.

– Uh, jako teško. Moram priznati da sam veliki emotivac, tako da svaki porod je priča za sebe. Ponekad se trudim da sve to filtriram, ali ne ide. Uvijek se stvori neka veza između nas (babica) i majki. Porod je najemotivniji događaj u životu jedne mame, ona na svijet donosi novo biće i nemoguće je ostati imun na sve te emocije. Ponekad se smijemo, ponekad plačemo, ali bitno je prigrliti sve emocije i nositi se s njima, kazala je Lejla.

Lejla smatra da su ključne osobine uspješne babice komunikativnost, spretnost, pripravnost, odlučnost i spremnost na suradnju s kolegama i pacijentima.

– Po mom mišljenju, uspješna babica mora biti komunikativna, spretna, u svakoj situaciji pripravna, odlučna i spremna na suradnju s kolegama, pacijentima. Treba stalno da se edukuje, usavršava, dijeli svoje znanje, prihvata kritike, radi na svojim slabostima i jača one dobre, pozitivne stvari. Ništa ne dolazi preko noći, svaki dan radimo na sebi da budemo što bolja verzija sebe, bar da budemo malo bolji od onoga što smo bili jučer. Ja sam po prirodi prilagodljiva, lako se uklapam u nove sredine i situacije i mislim da mi je to donijelo uspjeh, priča nam ona.

Nedavno proglašena za “Babicu Godine 2022.”, Lejla nije krila iznenađenje i sreću zbog ove laskave titule. Za nju je ovo potvrda da njen rad i posvećenost nisu prošli nezapaženo.

– Iskreno, to je bilo totalno neočekivano. Kada sam primila poziv od redakcije časopisa “Roditelj”, bila sam iznenađena što sam uopće se našla na listi kao jedna od nominiranih. Drago mi je da naše pacijentice prepoznaju da ono što radim, radim srcem. Ovo je samo jedna potvrda da je to na pravi način. Veliki je vjetar u leđa, ali i obaveza. Trudit ću se da i dalje ispunim očekivanja kako naših pacijenata, tako i kolega. Zahvalna sam također svojim kolegicama koje su od prvog dana mog angažmana u bolnici Travnik nesebično sa mnom dijelile svoje znanje, pomagale mi i bodrile me da budem što bolja kako u svom poslu, tako kao i čovjek, kazala je.

Kao medicinski radnik, Lejla nema namjeru napustiti Bosnu i Hercegovinu. Planira ostati ovdje i dalje doprinositi svojoj zajednici, trudnicama i budućim majkama.

– Nemam namjeru napustiti našu zemlju, planiram ostati ovdje i dalje raditi na sebi, te svojim zalaganjem dati doprinos našem društvu, našim trudnicama, budućim majkama, kategorično je rekla Lejla Petrović za kraj našeg razgovora.

 

 

(Jajce Online/E. Crnkić)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...