Lejla Kasum:Hidžab je naša prednost u svemu

Podijeli članak:

Osnovna uloga žene, muslimanke, kroz prizmu “islamskog djelovanja i aktivizma”, jeste jasno obrazloženje njenog identiteta, vrijednosti i stava u savremenom svijetu, a na osnovu principa i okvira islama. Kada se govori o društvenom aktivizmu i djelovanju, neizostavno je govoriti o aktivizmu žene, muslimanke, nominujući je jednim od temeljnih faktora društvenog aktivizma. Bitno je naglasiti da unutar naše zajednice nije obaveza samo jedne skupine ili grupe ljudi da u društvu moderiraju kampanje za promociju dobra ili borbe protiv negativnih konotacija, već naprotiv, svaki musliman i muslimanka je pojedinačno zadužen da na tom planu učini koliko je u njegovoj mogućnosti.

Kada su muslimanke u 7. stoljeću krenule na putovanje iz Mekke u Medinu, obavljajući Hidžru, jedan od najvažnijih historijskih momenata Islama, one su bile vođene spoznajom da imaju svoju ulogu u stvaranju nove društvene strukture, koja će biti utemeljena na pravednosti i Božijoj istini. Pojava islama karakterizira temeljnu i višeslojnu transformaciju kulture i običaja mnogih naroda, u onoj mjeri da se fundamentalne promjene položaja žene od perioda poslanstva i godinama poslije, ne mogu komparirati ni s jednim drugim periodom.

Sveobuhvatno islamsko buđenje, danas duguje posebnu zahvalnost i ženama, čija su srca i umovi stoljećima investirali svoje napore ka intenciji nastajanja promjena, pokretljivosti i dinamike kod ostalih naroda, u ostalim geografskim područjima. Aksiom djelovanja, evolucije, pokreta, koji je jedan od temelja Zakonodavnog sistema, obavezan je u oživljavanju i očuvanju autentičnog islamskog učenja i ispravnom odgovoru na sve nejasnoće i fitne današnjice. Upravo su Bošnjakinje, muslimanke, nosioci velike zasluge za očuvanje Islama na našim prostorima.

Bošnjakinje kroz svoj aktivizam i način djelovanja, njeguju univerzalne vrijednosti, i kao takve upostavljajući balans, javnosti prikazuju uzornu i doljednu sliku, u svakom segmentu.

Nakon odluke o hidžabu kao načinu života, svaka stvar i djelovanje, dobijaju svoje mjesto i oblik. Nositi hidžab i biti društveno aktivna, u bilo kojem pogledu je veoma poželjno, jer hidžab je u svemu naša prednost. Svaka muslimanka u svoju primarnu zadaću treba da postavi obavezu da hidžabom i djelima doprinese širenju pozitivne slike o islamu u cijeloj društvenoj zajednici, u različitim društvenim sferama (poput medicine, politike, umjetnosti, književnosti…).
Sa ispravnim stavom i razmišljanjem, muslimanka je sposobna za realizaciju mnogobrojnih aktivnosti, zadataka, programa, u čijem je središtu religioznost, popraćena plemenitošću i dostojanstvom.

Sve dok svaka žena, muslimanka, Bošnjakinja, ne bude vjerovala u vlastite sposobnosti i potencijale i dok se u njoj ne učvrsti samopouzdanje, nikada neće moći imati aktivnu poziciju na društveno-političkoj sceni kao jednog nezavisnog, aktivnog, a ne pasivnog, društvenog elementa.

Neka naš hidžab, naša mahrama, bude naš primarni motiv i izvor snage za provođenje društvenih aktivnosti, koncizno i odmjereno, ali ponosito i odvažno!

(MIZ Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...