Lejla Kasum: Ženski aktivizam MIZ Jajce u ramazanskom ruhu

Podijeli članak:

Bošnjakinje su u bogatim historijskim zapisima  o našoj zemlji uvijek bile prisutne i aktivne, a ženski aktivizam pri Islamskoj zajednici možemo okarakteristi kao vid predanosti, rada, ulaganja, odvajanja i borbe s ciljem činjenja pojedinačnih i zajedničkih dobrih djela za sveopće dobro.

I ovog mjeseca ramazana, vrijedne žene sa područja Medžlisa Islamske zajednicde (MIZ) Jajce provele su niz aktivnosti, u duhu i atmosferi mubarek nam gosta.

Dolazak najodabranijeg gosta, nagovijestili smo organizacijom “Ramazanskih kandilja”, aktivnosti u kojoj su učestvovale mekteblije sa svojim majkama, a na nivou svojih džemata. Za džemat Grad upriličeno je predramazansko druženje mekteblija i njihovih majki, u divanhani Ibrahim-begove džamije. Ovo je bila prilika za dodatno upoznavanje i razmjenu iskustava između muallima, djece i roditelja.

Kao i svake godine tradicionalno, u nekoliko naših džemata uče se ženske mukabele. Centralna ženska mukabela za MIZ s Jajce učila se u džamiji Esme sultanije, poslije podne namaza. Ovog ramazana u učenje mukabela aktivno su se uključili i polaznici mekepske poduke.

Pored redovne mektepske nastave, naša muallima Alma Kubura-Glamočić uradila je mali projekat sa nekolicinom mekteblija iz tri džemata. Naime, vrijedni polaznici mekteba su zajedno sa muallimom snimili nekoliko video kolaža u kojima obrađuju teme na kojima je akcenat tokom mjeseca ramazana (post, mubarek noći, zekat, sadekatul-fitr i pripreme za bajram). Kao nagradu za sve mektebske ramazanske aktivnosti naši vrijedni muallimi su organizovali nekoliko velikih iftara za svoje mekteblije.

Kako je ramazan odmicao, tako je i nivo aktivnosti postajao obimniji. U svakom džematu, u realizaciji koordinatorice džemata i naših džematlijki organizovani su zajednički iftari i zajednička, poslijeteravijska druženja.

Zatim, 15. dana mjeseca ramazana, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva travničkog, Lejla Bešo-Haskić, prof. i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Novi Travnik, Fatima Krnjić-Hajrić, zajedno su sa koordinatoricom našeg Medžlisa, Alemom Halimović-Junuz posjetile dvije supruge imama koji su preselili na bolji svijet. Nakon posjeta i iftara, profesorica Lejla Bešo Haskić je održala ramazansko poslijeteravijsko predavanje za žene u džematu Lupnica.

Gotovo u svakom džematu našeg Medžlisa džematlijke su sebi upriličile iftar i druženje za žene. U nekoliko džemata su poslije podne namaza ili poslije teravih-namaza upriličena druženja za žene cijelog Medžlisa, a na kojima su poseban doprinos dale učenice medresa koje su bile angažovane u toku mjeseca ramazana, obrađujući različite aktuelne ramazanske teme.

Kao kruna svih nabrojanih aktivnosti žena u Medžlisu Islamske zajednice Jajce organizovana je “Ramazanska noć žena”.

Ramazanska noć žena u MIZ Jajce tradicionalno se obilježava 28. noći ramazana. Ovogodišnja ramazanska svečanost za žene organizovana je u džamiji Esme sultanije gdje su se okupile žene džematlijke iz skoro svih džemata MIZ Jajce. Jaciju i teravih-namaz u džamiji Esme sultanije ove noći je predvodio glavni imam MIZ Jajce, Zehrudin-ef. Hadžić koji se nakon namaza obratio džematlijkama prigodnim sadržajnim govorom i porukama. Prisutnima je prigodno ramazansko predavanje održala profesorica Aldina Mukić, a naša sugrađanka i uspješna poduzetnica u SAD-u, Edina Kliko, počastila je prisutne džematlijke bajramskim hedijama

 

(preporod.com)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...