Lejla Kasum: Muslimanke svojim hidžabom i djelima doprinose širenju pozitivne slike o islamu

Podijeli članak:

Piše: Lejla Kasum

Osnovna uloga žene, muslimanke, kroz prizmu islamskog djelovanja i aktivizma jeste jasno obrazloženje njenog identiteta, vrijednosti i stava u savremenom svijetu, a na osnovu principa i sistema tevhida. Pojavom islama događa se temeljna i višeslojna transformacija kulture i običaja mnogih naroda, u onoj mjeri da se korjenite promjene položaja žene, od doba poslanstva i godinama poslije, ne mogu vezati niti porediti ni s jednim drugim periodom.

Sveobuhvatno islamsko buđenje danas duguje posebnu zahvalnost i ženama, čija su srca i umovi stoljećima investirali svoje napore ka intenciji nastanka promjena, pokretljivosti dinamike kod ostalih naroda, u ostalim geografskim područjima. Aksiom djelovanja, evolucije, pokreta, koji je jedan od temelja Zakonodavnog sistema, obavezan je u oživljavanju i očuvanju autentičnog islamskog učenja i ispravnom odgovoru na sve nejasnoće i fitne današnjice.

Propis hidžaba, kao dio tog Zakonodavnog sistema, stroga je obaveza za muslimanke, ne tretirajući ga kao vjersko obilježje, ili proizvoljnu odluku.

Naša mahrama je sastavni dio vjerskog obreda u islamu, farz, koji ima svoje utemeljenje u Kur'anu i sunnetu. Hidžab je način da budemo prepoznate, zaštićene, a ne faktor zbog kojeg bi nas neko diskriminirao ili odbacio.

Iskoristimo priliku da svakoga dana svijetu pošaljemo poruku suštine našeg hidžaba, kao sredstva pokornosti, s ciljem stjecanja Božije ljubavi i zadovoljstva. U ovim vremenima, nužno je da muslimanke nastoje, svojim hidžabom i djelima, doprinijeti širenju pozitivne slike o islamu u svim poljima našeg društva. Poseban fokus postavljamo na visokom obrazovanju muslimanki s hidžabom, tako da budu sposobne i odvažne, učiniti “neučinjeno” i napredovati na različitim poljima društva u svojoj domovini, a tako i u cijelom svijetu.

Veliki je broj muslimanki koje su izvrsne u raznolikim područjima u kojima djeluju, i koje kao takve, plijene pažnju svojom motivacijom i energijom, koju ulažu u ostvarenje svojih ciljeva. Jasno nam ukazuju da je balans između poslovnog i privatnog života, itekako moguć, a da pri tome djeluju na različitim funkcijama i u različitim profesijama.

Nužno je da svaka muslimanka bude bazirana na uspostavljanje promjena i širenje ispravnih vrijednosti, manifestujući ih kroz svoju ličnost, kao ispravan primjer generacijama.

Naš hidžab kao naš korektivni faktor, svaku od nas učini posebnom, na sebi svojstven način.

 

unnamed.jpg - Muslimanke svojim hidžabom i djelima doprinose širenju pozitivne slike o islamu

(Preporod.info)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ma koliko se mi lagali da to nije tako, u Bosni i Hercegovini su...

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...