Search
Close this search box.

Legionarska bolest – ima li razloga za paniku?

Podijeli članak:

Tri smrtna slučaja u Kliničkom bolničkom centru Zagreb uzrokovana legionarskom bolešću i jedan slučaj zaraze u Republici Srpskoj – uznemirili su javnost koja se pita o kakvoj bolesti je riječ i ima li razloga za paniku.

Stručnjaci objašnjavaju da je riječ o teškoj infekciji koja se najčešće manifestira kao atipična upala pluća.

Visoka temperatura, suhi kašalj, proliv, mučnina, povraćanje, glavobolja, bolovi i nelagoda u mišićima i prsima, simptomi su koji prate ovu infekciju i slični su upali pluća. Legionela je široko rasprostranjena i lako se održava i razmnožava u vodi i vlažnom tlu.

“Čovjek se najčešće zarazi tokom tuširanja ili kupanja u bazenima ali može i na neki drugi način. Inače ova bolest ima inkubaciju od 2 do 8 dana, to je period od zaražavanja do pojave prvih simptoma bolesti. S obzirom da je u pitanju bakterijska infekcija, ona se liječi antibioticima, ono što je bitno, bitno je na vrijeme postaviti dijagnozu i na vrijeme početi liječenje antibioticima”, pojasnila je Mirjana Miljković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe u Domu zdravlja Banjaluka.

U Republici Srpskoj je od početka godine zabilježen jedan slučaj legionarske bolesti. Građani zabrinuti.

“Čula sam, čitam preko interneta i TV-a, pa jesam zabrinuta, imam i malu bebu Ii svašta nešto, mislim da je tu strah određeni kod naroda”.

“Iskreno, nemam strah, ne znam je li se kod nas pojavilo, nisam vidjela informaciju za to, ali dovoljno je da poštujemo mjere za to koje god da budu propisane”.

S ciljem prevencije Zavod za javno zdravstvo FBiH propisao je preporuke.

Osiguravanje redovnog održavanja, čišćenja i dezinfekcije vodovodnih sistema, uključujući vodovod, rashladne tornjeve, hidromasažne kade i ukrasne fontane. Održavanje sistema s hladnom vodom ispod 20°C, a sistema s toplom vodom iznad 50°C kako bi se spriječio rast bakterija.

U zagrebačkoj bolnici “Rebro” u aprilu je izbila zaraza legionarske bolesti, a tri lica su preminula nakon infekcije, dok je prisustvo bakterije zabilježeno kod ukupno šest pacijenata.

“Radi se o ljudima sa leukemijama, sa cirozom jetre, sa transplantiranim organom. Mi smo poduzeli sve mjere da bi otkrili kako su se zarazili pa smo onda analizirali i vodu i nađena je u tragovima ova bakterija”, kazala je Zrinka Bošnjak, klinički mikrobiolog KBC Zagreb.

Zaražena osoba ne može zaraziti druge. Oboljeti mogu zdrave osobe svih dobi, a u rizične faktore spadaju starije osobe, oslabljen imunitet, prisutne hronične bolesti, pušenje i alkoholizam, dok muški pol nešto češće obolijeva.

 

 

federalna.ba

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...