Lavrova posjeta BiH različito prihvaćena

Dolazak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Bosnu i Hercegovinu različito su prihvatili najviši bh. zvaničnici. Dok su ga jedni srdačno dočekali, drugi nisu željeli ni da se susretnu sa njim.

Iako je ranije najavljen susret članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa šefom ruske diplomatije, Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su da prisustvuju sastanku sa njim zbog, kako su rekli, nepoštivanja institucija i ustavnog sistema i države BiH od strane Lavrova.

“Ono što smo imali priliku gledati otkad je Lavrov došao u Bosnu i Hercegovinu po meni su poruke, ne njegove lične, nego zemlje koju predstavlja. Nedostatak državne zastave na sastanku s Miloradom Dodikom nije greška protokola. To doživljavamo kao jednu vrstu nipodaštavanja pa čak i negiranja institucija države BiH”, rekao je Komšić.

Džaferović je istakao da je njihov nedolazak na sastanak poruka da su ponosni i odlučni ljudi.

“Kada jednom donesemo odluku svi mi u ovoj zemlji moramo se te odluke držati. I svi prijatelji zemlje uključujući i Rusiju, ako želi da bude prijatelj BiH, mora poštivati ono što smo donijeli”, rekao je Džaferović.

Sa Lavrovom se jutros sastao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a na sastanku je, između ostalog, razgovarano o političkoj i ekonomskoj saradnji BiH i Rusije, te o migrantskoj krizi u našoj zemlji.

Dodik je nakon sastanka izjavio je da su dvojica članova Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić nedolaskom na sastanak sa šefom diplomatije Ruske Federacije Sergejem Lavrovom nanijeli štetu BiH, koja je imala tu čast da je posjeti jedan od vodećih svjetskih diplomata.

“Sve što su eventualno imali da primjedbuju ruskom šefu diplomatije, dva člana Predsjedništva mogli su da to učine direktno, na teritoriji koju smatraju svojom, ali nisu smjeli i izabrali su da se sa svojom netrpeljivošću prema Ruskoj Federaciji obračunavaju navodnim argumentima, koji su drugo ime za diplomatski skandal”, rekao je Dodik.

Lavrov se nakon sastanka sa Dodikom, susreo i sa ministrom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

Turković je istakla da je zadovoljna konstruktivnim i otvorenim sastanakom delegacija Rusije i BiH, na kojem su, kako je rekla, konstatovali da su odnosi država dobri i da je potrebno poboljštai saradnju, posebno u oblasti ekonomije.

“Iskazana je opredjeljenost i posvećenost poštivanju suvereniteta i integriteta, utvrđenih Opštim okvirnim sporazum za mir u Bosni i Hercegovini 1995. godine”, rekla je Turković, te dodala da se mora pronaći “srednji put” koji će biti na zadovoljstvo svih naroda u BiH.

BHRT