Last minute ponude trend u 2021. godini

Zbog činjenice da se situacija u svijetu, ali i na granicama mijenja iz dana u dan, teško je planirati putovanje mjesecima unaprijed. Zato će, po mišljenju struke, last minute putovanja u 2021. postati jedan od najvećih trendova

Prethodna godina bila je neizvjesna na svim poljima. Iako smo zbog pandemije virusa korona najviše strahovali za svoje i zdravlje najmilijih, nedostajala nam je i svakodnevica – druženje s prijateljima, šoping, putovanja… Čekali smo kraj turbulantne 2020. i nadali se boljem u 2021. godini, ali s ulaskom u nju svijet se nije magično promijenio. Mnoge navike koje smo stvorili u prošloj godini nastavili smo praktikovati i u ovoj, a “novo normalno” doba u kojem živimo uticalo je i na stvaranje novih trendova na svim poljima života.

Kad govorimo o putovanjima, teško da ćemo u ovoj godini putovati slobodno kao prije, bez kontrola i testova. Zbog činjenice da se situacija u svijetu, ali i na granicama mijenja iz dana u dan, teško je planirati putovanje mjesecima unaprijed. Zato će, po mišljenju struke, last minute putovanja u 2021. postati jedan od najvećih trendova.

KAKO PUTOVATI?

Istraživanja su pokazala da se želja za putovanjima, uprkos ograničenjima i stalnoj neizvjesnosti, nije smanjila. Mnogi se putnici boje da bi im se neki budući planovi mogli izjaloviti pa je povećana potražnja za kratkim putovanjima koje je moguće organizovati svega dva-tri dana prije polaska. Last minute planiranje putovanja u trendu je posljednjih nekoliko godina, a ove godine će postati svojevrsni trend.

To se najbolje vidi i u porastu želje za vikend putovanjima. Mnogi gotovo svaki slobodan vikend iskorištavaju za odlazak na izlete unutar zemlje u kojoj žive kako bi nakratko pobjegli i odmorili se od svakodnevice, a takav izlet nije potrebno planirati mjesecima unaprijed. Dovoljno je dva-tri dana prije pronaći smještaj, ukoliko planirate prespavati, te prvog dana vikenda ujutro sjesti u auto i za nekoliko sati biti na željenoj destinaciji.

Sličan princip se može primijeniti i na daleka putovanja, odnosno putovanja u inostranstvo. Situacija u državama i na granicama mijenja se iz dana u dan pa od toga uveliko zavisi odabir destinacije i vrijeme koje nam je potrebno za odluku o odlasku i, na kraju, planiranje putovanja. Trenutno na prste jedne ruke možemo nabrojati destinacije koje prihvataju turiste bez prevelikih restrikcija, što putnicima ne ostavlja previše izbora i vremena za razmišljanje. Prošla su vremena kad smo prvo mjesecima pratili cijene avionskih karata za destinaciju koja je prva na listi želja i bukirali je šest mjeseci prije odlaska.

PORAST LAST MINUTE REZERVACIJA

Struka očekuje se da će putnici ove godine u velikom broju rezervisati putovanja putem turističkih agencija koje nude mogućnost otkazivanja rezervacija, vraćanja novca usljed otkazivanja, te putem agencija koje nude pouzdane informacije o sanitarnoj situaciji pojedinih destinacija.

Fleksibilnost rezervacija biće jedan od osnovnih kriterijuma pri odabiru godišnjeg odmora, a očekuje se i porast last minute rezervacija smještaja, pri čemu će biti sve češća bukiranja manje od sedam dana unaprijed.

 

 

(nezavisne)