Lana: Za mene je najizazovniji bio skok u Jajcu

Podijeli članak:

Lana Stanković (28) iz Kragujevca jedina je žena u regionu koja se bavi visinskim skokovima poput onih s mostova i vodopada

– Tek kada se popnete na skakaonicu i pogledate odatle shvatite koliko je to ozbiljan poduhvat i koliko se razlikuje od ostalih skokova, poput onih na bazenima. Barem ja tako to doživljavam – počinje ona svoju sportsku priču.

Lana se visinskim skokovima bavi već šest godina i najveće zadovoljstvo koje nalazi u ovom ekstremnom sportu je pomjeranje granica i neponovljiv osjećaj ispunjenosti po uspješno obavljenom skoku.

Rođena je Beograđanka, a od najranijeg djetinjstva se bavila sportovima, ritmičkom gimnastikom od četvrte, a plivanjem od šeste godine, što će se pokazati kao velika prednost za disciplinu kojom se sada bavi.

– Sa 10 godina prelazim na skokove u vodu na bazenima Tašmajdan i Košutnjak. Poslije razgovora s Markom Pavlovićem, našim poznatim skakačem, dolazim u Kragujevac 2016. godine gdje sam dvije godine držala školu skokova u vodu na Gradskim bazenima – nastavlja ona.

"Strah postoji, ali me adrenalin tera da skočim": Lana iz Kragujevca jedina je žena u regionu koja se bavi visinskim skokovima 2
Tek sa vrha vidi se kolika je hrabrost potrebna za skok Foto: Andrej Petelinšek

Te iste godine, po dolasku u Kragujevac „otkriva” visinske skokove i odmah rešava da se oproba u ovom izazovu.

– Sa željom da se pomjerim neke svoje granice počinjem da se bavim visinskim skokovima. U Kragujevcu sam upoznala ekipu ekstremnih sportista, skakača koji su se time bavili. Pre svega Marka Pavlovića, ali i Mladena Cvetkovića, Marjana Milanovića, Gorana Bojića, a s nama je vježbao i Stefan Jeftić iz Valjeva koji u svom gradu nije imao uslove da trenira, prisjeća se Lana, tada i sada jedina žena koja se bavi ovom disciplinom u širem regionu.

Još u Beogradu je aktivno skakala visine s daske do tri metra, a potom počela i osnovne skokove s tornja na skakaonici do 10 metara što je nastavila u Kragujevcu.

– Pak, visinski skokovi su bili nešto sasvim novo. Nisam na njih gledala kao na takmičenje već više onako, rekreativno, kao hobi i strast s dozom lične hrabrosti i adrenalina. Izgledalo mi je sve to kao super sezonska zanimacija u kojoj sem uživanja u samim skokovima, obilazim ne samo našu zemlju već i ostale u regionu gdje se održavaju skakaonice – navodi ona.

"Strah postoji, ali me adrenalin tera da skočim": Lana iz Kragujevca jedina je žena u regionu koja se bavi visinskim skokovima 3
Najveći trijumf na mestu prvog skoka – Višegrad Foto: Privatna arhiva

Od prvog trenutka bila je ohrabrivana i imala punu podršku od muških kolega skakača.

– Oni su svi bili oduševljeni mojom odlukom. Dali su mi podstrek da svi zajedno krenemo dalje i više, pomjeramo granica visine, kao i da se odvažim u novim, komplikovanijim i težim skokovima, sjeća se Lana.

Tog istog leta, 2016. godine doživjela je svoje „vatreno”, odnosno vodeno krštenje na skakaonici u Višegradu gdje se popela na pobjedničko postolje.

– Ne sjećam se više da li sam osvojila drugo ili treće mesto. Nije ni važno. Bitno je što je Višegrad baš super skakaonica za početak. Prvi skok zbog toga što je visine 12 metara i prelaz sa skokova od 10 metara nije tako strašan – navodi naša sagovornica koja će na istoj skakaonici na kojoj je imala svoju skakačku „premijeru” tri godine kasnije trijumfovati i osvojiti prvo mesto.

Poslije „probijanja leda” u sljedećih pet godina nizale su skakaonice i skokovi: sve četiri u Sloveniji – Maribor, Kanal i Most na Soči i Novo Mesto, Prijepolje, Užice, Jajce… i to po više puta.

– Za mene je najizazovniji bio skok u Jajcu. Ne samo što se skače s vodopada čija je visina 18 metara već što voda Plive huči, da taj njen buk daje dodatan efekat celom doživljaju koji nigdje nije kao na tom mjestu, iskrena je ona, odmah dodajući „da zaista djeluje ne samo impresivno već i strašnije nego što zaista jeste”

Vodopad u Jajcu najveći izazov – Foto: Salih Muharemović

Kada se tamo pojavila prvi put bila je ubijeđena da to neće moći.

– Uz podršku ljudi oko sebe prevazišla sam taj strah i skočila ne jednom, već dva puta na tom takmičenju. Bilo je prelijepo i baš sam bila ponosna što sam to uspela da uradim. Barem sam je ja tako doživjela, ne mogu da pričam u ime drugih.

Iste godine je bila u Mostaru ali nije skakala.

– Prve godine kada sam željela da skočim njihov odgovor je bio da ne mogu da se takmičim. Posle toga me je prošla ta prva želja, kaže ona, ali još razmišlja da se ogleda na tih 21 ili 22 metra u zavisnosti od nivoa Neretve.

Skokove ne broji.

– Nikada nisam vodila njihovu evidenciju. Sve zavisi kako je samo takmičenje koncipirano i organizovano. Na nekom se skače i lasta i salto skokovi, dok na drugom su sve figure objedinjene kao jedan skok. Na svakoj skakaonica važe druga pravila, pojašnjava Lana.

Pošto je kod nas i u regionu, jedina ženska skakačica ona skače zajedno sa cjelokupnom muškom konkurencijom i trijumfuje kao u Višegradu.

Iskrena je kada kaže da su svi visinski skakači – adrenalinski zavisnici.

– Volimo taj adrenalin. Koliko god vam neko pričao i ubijeđivao vas da se „ništa ne plaši” kada se popnemo gore, strah postoji ali da njega nema ne bi bilo dobro jer nas baš on drži u dubokoj koncentraciji da sve prođe kako treba, ne libi se da ispriča ona.

A, onda dolazi sasvim drugi osjećaj.

– Potpuno je drugačiji osjećaj poslije skoka. Tada se zaista osjećate nepobjedivo. To to je takav osjećaj koji vas do kraja ispunjava i preplavi i tera vas da idete opet i dalje i više, pokušava ona da nam dočara draži ovog ekstremnog sporta iz ličnog ugla.

 

"Strah postoji, ali me adrenalin tera da skočim": Lana iz Kragujevca jedina je žena u regionu koja se bavi visinskim skokovima 5
Adrenalin i osećaj posle skoka neponovljivi – skakaonica u Krki Foto: Miha Kranjec

Bilansu skokova i skakonica dodala je Zenica i Sarajevo, gdje je 2019. godine po prvi put vidjela skakače Red Bula koji su promovisali haj dajving (high diving).

– Red bul takmičenja u ovoj disciplini postoje od 2008. godine, haj dajving je u čitavom svijetu u velikom usponu kao sport i uskoro će biti promivisan u olimpijsku disciplinu – kaže ona.

Lana je u našem okruženju jedina žena koja se time bavi, ali u svetu postoje brojne skakačice koje na svetska takmičenja dolaze iz Meksika, Kolumbije, Italije, Ukrajine, Rusije…

– Rijana Ifland iz Australije nepobjediva već godinama, a sada se pojavila čitav generacija djevojaka iz Kanade koje su tek nešto starije od 20 godina a već su više puta bile na Red Bulovim pobjedničkim podijumima. One pomeraju granice ne svake godine već na svakoj skakaonici, svakim sljedećim skokom, ne štedi pohvale za koleginice Lana Stanković.

U Kragujevcu je ostala, zaposlila se u preduzeću „Srbijašume” (završila je Šumarski fakultet u Beogradu) i udala.

"Strah postoji, ali me adrenalin tera da skočim": Lana iz Kragujevca jedina je žena u regionu koja se bavi visinskim skokovima 6
Maribor – Lent – Prireditve – Športne prireditve – Skoki s Starega mostu v reko Dravo – Lana Marković – Avtor: Andrej Petelinšek

Što se tiče visinskih skokova – i de dalje, mada ovu sezonu „opravdano preskače” iz najlepšeg razloga. Prije mesec dana dobila je sina Matiju.

Logično se nameće pitanje da li će i kako roditeljstvo promeniti njen pristup ovom ekstremnom sportu.

– Iskreno se nadam da ćemo sljedeće sezone imati još jednog navijača više u publici, kroz osmeh odgovara ona.

Želja joj da „obiđe” i „isprati” još neke skakonice koje će je ispuniti adrenalinom i uživanjem. Punu podršku ima i od supruga, rekreativnog sportiste, padobranca u vojsci i aktivnog ronioca koji je prisutan kada skače, često u obezbeđenju jer su ronioci obavezno na ovim takmičenjima.

Ove sezone Maribor i Novo Mesto su bili prve skakonice u sezoni. Ne znam koja će biti prva u kalndaru naredne godine ali se iskreno nadam da ću biti tamo, smelo kao i uvek završava razgovor za Danas Lana Stanković.

Nemamo razloga da joj ne verujemo.

(danas.rs)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...