Laco: Jajce s Pozorišnim igrama i ove godine živi i odiše posebnom dinamikom

Podijeli članak:

Jajce je i ove godine domaćin najstarijem festivalu bh. pozorišta “Pozorišnim igrama Bosne i Hercegovine”. Igre su ušle u 20. godinu od kad su obnovljene, a u toku je njihovo 41. izdanje.

Teatrologinja Tina Laco podsjeća da se na prošlogodišnjim jubilarnim 40. Igrama obilježenim prošle godine intenzivno razgovaralo o tome šta ovaj festival znači za bh. teatarsku kulturu i kulturu uopće.

– Zaključili smo da su Igre osobito važne kao mjesto susreta i dijaloga, kao pokazatelj repertoarnih smjerova u teatarskim kućama i kao podsjetnik na sve ono čime bismo se dublje trebali pozabaviti u daljnjem radu – kazala je za Fenu Tina Laco.

Ona ističe da je 41. izdanje Igara samo zapravo potcrtalo i potvrdilo sve navedeno.

– Jajce su posjetili istaknuti umjetnici, kritičari, teoretičari, dramski pisci koji imaju priliku porazgovarati i raspravljati o tendencijama u bh. teatarskim kućama unutar jedne sezone. Pred nama su, uz zanimljiv prateći program, stilski i žanrovski raznolike predstave, autorski projekti, teatarski kolaži, a osobito je važno istaknuti veću zastupljenost autora sa ex-yu prostora (Lalić, Hasić, Pejaković, Petković, Liker, Duraković, zatim teatarski omnibus “Banja Luka’ nastao spajanjem tekstova pisaca koji su svojim rođenjem i/ili djelovanjem vezani za taj grad…); čekaju nas i dva klasična strana autora, Shakespeare i Ibsen… Dakle, Jajce s Pozorišnim/Kazališnim igrama i ove godine živi i odiše posebnom dinamikom – podvukla je gošća Pozorišnih igara bh. teatrologinja Tina Laco.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sutra će na mezarju Stražba Bulićima u Jajcu biće ukopano tijelo Begana Majdanca, koji...

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...