Search
Close this search box.

Kupovina isplativija po redovnim nego po zaključanim cijenama?!

Podijeli članak:

Na policama trgovina širom Federacije od 15. decembra prošle godine zaključane su cijene za 30 i više artikala. Od 15. marta, podsjetimo, otpočeo je drugi val akcije „Zaključavamo cijene“, u okviru kojeg je spisak proizvoda proširen na ukupno 60 i koji će trajati do 16. juna. Uglavnom, među artiklima koji su dodati osnovnom popisu su proizvodi koje koriste oboljeli od celijakije i dijabetesa.

U Federalnom ministarstvu trgovine, gdje su, zajedno s trgovcima, proizvođačima, potrošačima i sindikatima, pokrenuli ovu akciju, do sada su, kako su to naveli, zadovoljni njenim efektom. Tako je ovaj projekt ocijenjen uspješnim, a kupci su, kazali su iz Ministarstva, na toj korpi proizvoda mogli uštedjeti 15 do 20 posto. Ipak, većina građana s tim nije saglasna niti primjećuje uštede, na što, između ostalog, ukazuju i udruženjima potrošača i medijima.

Brojni proizvodi

Stoga smo jučer u dva veća trgovinska objekta uporedili zaključane s redovnim cijenama pojedinih artikala, a u potrazi za najjeftinijom korpom.

Uočili smo da se brojni proizvodi koje smo upoređivali mogu pronaći po nižim cijenama, čak i u redovnoj prodaji, poput, naprimjer, šećera, dok se u obilju akcijskih ponuda postavlja pitanje koliko se isplati kupovati po zaključanim cijenama, pogotovo kada se zna da na tom popisu prednjače artikli koji su nižeg kvaliteta.

U našu korpu smo slagali proizvode iste gramaže i veličine, za koje nam je, dakle, kriterij bio niža cijena, a to su svježi sir od 450 grama s akcijskom cijenom od 2,85 KM, dok je zaključana za 10 feninga viša.

Uzeli smo litar jogurta po akcijskoj cijeni od 1,95 KM umjesto zaključane od 2,10 KM, kao i kiselu pavlaku od 850 grama, čija je akcijska cijena 3,10 KM, a zaključana 4,95 KM. Ubacili smo kilogram šećera koji je 1,90 KM, redovno, a zaključano 1,95 KM, kafu od 400 grama po zaključanoj cijeni od 5,95 KM, a redovna je za marku viša.

Umjesto uštede

Također, po akcijskoj cijeni od 1,45 KM su se mogle naći i razne vrste sokova u pakiranju od dva litra, dok se taj proizvod po zaključanoj cijeni prodaje za 2 KM. Uzeli smo jedno pakiranje, kao i litar ulja po zaključanoj cijeni od 2,45 KM umjesto onog po redovnoj od 2,55 KM, pa naviše. Dodali smo i marmeladu od marelice od 700 grama koju smo pronašli po cijeni od 2,90 KM. Ona od miješanog voća po zaključanoj cijeni košta 3,50 KM.

U konačnici, iznos naše korpe s artiklima s redovnim, akcijskim i zaključanim cijenama bio je 22,55 KM. S druge strane, korpa s artiklima samo po zaključanim cijenama bi koštala 25,85 KM! Dakle, umjesto uštede, platili bismo 3,30 KM više.

Priličan nesklad

Uočili smo priličan nesklad i kada je riječ o brojnim drugim proizvodima, poput, naprimjer, mljevenog junećeg mesa, čija je akcijska cijena iznosila 13,95 KM po kilogramu. To meso se nalazi na popisu proizvoda sa zaključanim cijenama, a prodaje se kao pakiranje od 350 grama po cijeni od 6,35 KM.

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Katastrofa za Srbiju i BiH! Nadali smo se da ćemo ipak gledati rukometaše srpskog i...

Nekadašnji hrvatski košarkaš Damjan Rudež, koji je od 2014. do 2017. godine nastupao u...

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezolucijuo Srebrenici.

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....