Kupiti novi stan ili stari – vječita je dilema

Podijeli članak:

Rješavanje stambenog pitanja predstavlja jedan od važnijih događaja u životu koji sa sobom nosi veliki stres i mnogo angažovanja.

Da li kupiti nov stan od investitora, ili staru gradnju, uložiti dodatni novac i renovirati nekretninu po svom ukusu, pitanje je koje muči skoro svakog kupca?

Potražili smo potencijalni odgovor.

Kupiti novi stan ili stari – vječita je dilema. Cijene novih stanova u Banjaluci kreću se od 3 do 5 hiljada maraka po kvadratu, u zavisnosti od lokacije.
Stara gradnja duplo je jeftinija.

“Najgrublja procjena u centru grada je stara gradnja preko 3 hiljade maraka, a najjeftinija stara gradnja sada teško da se može naći ispod dvije hiljade, možda negdje na periferiji. REZ Primijetili smo posljednjih godinu dana da se povećao broj kupovine starih stanova i da se povećao broj kupovine individualnih objekata”, rekao je Dragan Milanović, direktor agencije za nekretnine.

Nov stan van centra grada ili stara gradnja na dobroj lokaciji, jednako je ista vrijednost. Naprimjer nov stan od 50 kvadrata prosječno košta oko 170 hiljada maraka. Za puno manje novca možete da kupite staru gradnju plus da ga renovirate po svojoj želji.

“Razlike mogu da budu i do 40%. U centru grada morate platiti čak 4500 a polovan izmedju 2 i 2500. Prema tome ima prostora, za kompletnu proceduru da se obavi adaptacija. Kod kupovine dokumenti vezani za kupovinu stana polovnog i novog su iste, procedure su iste”, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Ali pazite da se ne prevarite. Adaptacijom starog stana možete, narodski rečeno, da dobijete mačka u vreći.

“Adaptacija podrazumijeva ozbiljan posao i pripremu za tako ešto je danas vrlo teško obezbjediti. Cijene rada majstora koji treba da rade su takve da će vam sigurno pojesti značajan dio novaca koji ste planirali. Ja uvijek kažem planirajte 50 % veće troškove i duže rokove popravke ili sanacije”, kaže Pavlović.

Da zaključimo. Finansijski gledano – stara gradnja. A u koliko želite moderno – nova. Želje su jedno, a mogućnosti drugo, pa odlučite sami. Jedno je sigurno, cijene stare a posebno nove gradnje, kako smatraju naši sagovornici ni sljedeće godine, neće biti niže.

 

 

(una.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...