Jajce Online
BOSNA I HERCEGOVINAVIJESTI

Kukuruz iz Srbije stiže za piliće u BiH, očekuje se pad cijena piletine

Iako su drastično porasle cijene pilećeg mesa, potražnja u BiH za ovom namirnicom nije smanjena. Proizvođači i prerađivači ne strahuju za plasman, već za potrebne količine hrane. Obradovala ih je vijest da je Srbija dozvolila uvoz kukuruza, zbog čega najavljuju i pojeftinjenja.

Pitanje je do kada bi pilići imali hrane da Srbija nije otvorila izvoz žitarica za BiH tvrde peradari. Koristile su se posljednje zalihe koje su na tržištu bile skupe.

“Već se vide i efekti toga, dobili smo žitarice, nekih 12%, 13% jeftinije nego što su u BiH. Nadam se da će se to do kraja sedmice odraziti i na meso i proizvode od pilećeg mesa. Sada je cijena kukuruza oko 640 KM, prije toga je cijena po kojoj se kretao kukuruz se kretala negdje oko 710 KM”, kazao je Edin Jabandžić, potpredsjednik Koordinacije Udruženja peradara-živinara BiH i direktor kompanije Madi.

No nije samo cijena kukuruza uticala na to da se cijena kilograma ovog mesa kretala i do 14KM. Cijene goriva, ugalja, vode, struje, pa čak i slame odigrale su ulogu.

“Prije nekoliko godina, jedna bala slame koštala je marku ili manje od marke, sada je oko 4, 4,5 KM, A da se napravi prostirka za useljaj, da ne pričamo o tome što je potrebno je sipati tokom turnusa u treba oko 150-200 bala.

Da bi pile imalo pravilan rast i razvoj neophodno ispuniti mnogo uslova, no svakako najveći je izdatak postići neophodnu temperaturu od 35 stepeni u prostorijama koje su velike i do dva duluma”, kazao je Armin Zunđa.

Ovo je jedna od najvećih farmi tovne piladi u BiH. Inače u zemlji se proizvode impozantne količine ovog mesa namjenjene i za izvoz. Problem je što snabdjevanje hranom zavisi od uvoza.

“Mi proizvodimo preko 50 miliona pilića u industrijskoj proizvodnji, plus ovo što se proizvede po selima, ako uzmemo u obzir da svako pile pojede četiri kilograma hrane, to su količine koje ne možemo proizvesti u BiH. Ovisni smo o uvozu”, kazao je Jabandžić.

“Sve je otišlo za 100, tako da je ovaj omjer koji se dešava na tržištu realan”, ističe Zunđa.

Iako je cijena piletine drastično porasla, peradari kažu, na tržištu se potražnja nije smanjila. Veliki je pritisak pojašnjavaju da se veće količine izvezu, a sve zbog nedostatka ovog mesa na drugim tržištima.

(N1)

Povezane vijesti

CIK: Zbog puštanja u rad novih servera, aplikacija za registraciju birača van BiH neće raditi od 15.00 do 17.00 sati

admin

Sutra dženaza i ukop tragično preminulog Husejina Vunića

admin

Građane BiH očekuju visoke temperature: Dnevne temperature zraka do 39, lokalno do 40 stepeni

admin