Kuhala 100 sati bez pauze i ušla u Guinnesovu knjigu rekorda

Podijeli članak:

Nigerijska kuharica Hilda Efiong Basi postala je nacionalna senzacija nakon što je kuhala bez prestanka 100 sati, u pokušaju da postavi svjetski rekord.

Počela je da kuha u četvrtak i nastavila do ponedeljka, kreirajući više od 55 recepata i više od 100 obroka dizajniranih da prikažu najbolje od nigerijske kuhinje u maratonskoj brzini.

Komitet za Ginisov svjetski rekord tek treba da potvrdi da su svi njihovi kriterijumi ispunjeni i da li će Besi postati rekorder.

Rekord koji je trebalo pobijediti, 87 sati i 45 minuta, postavila je 2019. indijska kuharica Lata Tondon koja je poslala poruku podrške Besi tokom njenog pokušaja.

Besi je rekla za “CNN” da je bila motivisana da ovo ostvari jer želi da stavi nigerijsku hranu na mapu prepoznatljivih kuhinja svijeta.

“Nigerijska kuhinja je najbolja tamo. Što se više recepata propagira, to će više ljudi biti voljno da ih isproba. Nigerijska hrana je takva hrana za udobnost”, dodala je ona.

Uprkos nedostatku sna tokom svog kuhanja u Lagosu, Besi je ostala raspoložena i primećena je kako pleše i maše svojim obožavaocima koji su je u gomili podržavali.

Jedan čovjek, Uduak Obong, rekao je za “CNN” da je putovao autobusom tokom noći, prešavši stotine kilometara da bi stigao na mjesto događaja u Lagosu.

“Vozio sam 12 sati da bih bio ovdje da bih podržao svoju sestru, prijatelja. Ona je jednostavno nevjerovatna”, rekao je.

“Ona otvara vrata afričkom tržištu hrane i pokazuje svoj omladini da ako možete nešto da sanjate, možete to i ostvariti”, rekao je glumac i zvijezda Nolivuda, Damilola Ogunsi.

Poznate ličnosti, uključujući muzičarku Tivu Sevidž i lokalne političare, posjetile su Basi tokom kuhanja.

Kako prenosi Telegraf, Basi je rekla da je zamalo odustala prvog dana, ali je nakon što je nadmašila prethodni rekord odlučila da cilja na 100 sati.

“Prvi dan je bio najteži. Bila sam spremna da odustanem poslije šestog sata. Osećam se kao da se dogodilo čudo i nekako sam došla do ovoga. Podrška je bila nevjerovatna”, rekla je ona.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...