KUD ‘Jajce’ 15. godina čuva tradiciju jajačkog kraja i Bosne i Hercegovine

Podijeli članak:

Piše: Adna Smajlović Skopljak

Kulturno umjetničko društvo „Jajce“ jedno je od najmlađih društava u našem gradu, osnovano 23. novembra 2009. godine. Društvo je multikulturalno i multinacionalno, okuplja mlade, djecu, djevojke, žene i sve one koji žele da se druže, dijele ista shvatanja i vrjednuju i poštuju tradiciju Jajca i naše zemlje. piše Jajce Online.

KUD „Jajce“ trenutno broji 70 članova, od kojih je 30 aktivnih, a svrstani su u folklorne grupe za djecu i mlade, te etno radionice za djecu, djevojke i žene.

Kako kažu iz Kulturno umjetničkog društva osnovni i glavni cilj im je očuvanje tradicije i običaja stanovnika Jajca i okoline od zaborava, promovisanje običaja i igara jajačkog kraja na nastupima širom Bosne i Hercegovine i u inostranstvu, povezivanje i kulturna razmjena između mladih koji njeguju tradiciju i edukacija mladih kroz kreativno izražavanje.

Inspiracija i pokretačka snaga članova Kulturno umjetničkog društva od samog početka je poruka koja će vas dočekati na ulazu u prostorije društva.

-U ovoj kući mi smo STVARNI, činimo GREŠKE, kažemo OPROSTI, dajemo NOVU ŠANSU, ZABAVLJAMO se, GRLIMO se, OPRAŠTAMO, mi smo GLASNI, STRPLJIVI smo, mi se VOLIMO! DOBRODOŠLI!“
Kulturno umjetničko društvo „Jajce“ osnovao je Mirsad Čano, a od samog početka na čelu društva je Marina Hadžiavdić, kako je članovi KUD-a od milja zovu „teta Mima“. Dugogodišnja je igračica folklora KUD-a „Elektrobosna“ i KUD-a „29. novembar“ koji je vodio pokojni Vlatko Jurić, a kasnije i članica BZK „Preporod“ Jajce.

Kako kažu, „teta Mima“ im je puno više od predsjednice i koreografa.

Marina svo svoje slobodno vrijeme posvećuje djeci, šest dana u sedmici je s članovima KUD-a, a svaki dan ispunjen je različitim aktivnostima.

-Članovi KUD-a „ Jajce“ su mali ambasadori naše zemlje koji ponosno nose ime kraljevskog grada Jajca gdje god da krenu. Srce mi je puno kada vidim da se djeca u našem KUD-u druže, čitaju, igraju i pjevaju. Imamo jako dosta aktivnosti tokom cijele godine ,osim igranja folklora, a naša misija je da u sklopu naših aktivnosti sačuvamo od zaborava običaje jajačkog kraja i potaknemo mlade da čuvaju i ne zaborave svoju tradiciju, kazala je Marina.

„Jajce s ljubavlju“ manifestacija povodom Dana općine Jajce, kreativni bazar „Zlatne ruke moje majke“, smotre folklora, Dječji festivali folklora, „Dani Vlatka Jurića“ u čast koreografa Vlatka Jurića, likovni konkursi u povodu Dana državnosti BiH, godišnji koncert KUD-a, pjevačka i muzička sekcija mladih, etno radionice za djecu i mlade, etno radionice za djevojke i žene koje izrađuju nošnje, samo su neke od aktivnosti sa kojima si iz Kulturno umjetničkog društva „Jajce“ ponose.

-Želja mi je da se što više mladih i djece uključi i zavoli tradiciju i običaje svog grada i zemlje, jer dosta njih zazire od tradicije. Prije svega učimo ih da moraju biti dobri učenici i poslušna djeca jer oni predstavljaju svoj grad Jajce, svoje roditelje i sebe. Mi stariji ne trebamo da budemo sebični, sa mladima trebamo dijeliti svoje znanje, jer znanje nije ništa ako ga držiš u sebi i ne dijeliš s drugima“, poručila je Marina.

Svestrani Andrija

Trend odlaska mladih osjetio se i KUD-u „Jajce“. U protekle dvije godine omladinska grupa, čitav izvođački ansambl, otišao je iz Jajca i naše zemlje, ne samo oni nego i njihove cijele porodice. Andrija Ruža. dugogodišnji je član Kulturno umjetničkog društva „Jajce“, voditelj je muzičke sekcije, član folklornog ansambla, administrator, grafički dizajner i kako kaže sve po potrebi.

„Najviše od svega mi prijaju druženja, putovanja i upoznavanja drugih i drugačijih. Volim učiti o tradiciji i drago mi je da doprinosim njenom očuvanju. Pomažem koliko god mogu i koliko znam teta Mimi i našim članovima“, kazao je Andrija.

Na kraju razgovora Andrija i Marina pozvali su sve zainteresovane da dođu u prostorije KUD-a „Jajce“ i da se sami uvjere u sve ono što oni rade.

-Svi ste dobro došli na kafu razgovorušu! Kada prvi put dođete, vjerujemo da ćete poželjeti iznova i iznova vraćati se i da ćete vremenom zavoljeti ovo društvo koliko smo i mi, poručili su Marina i Andrija.

U susret festivalu

KUD „Jajce“ će od 19. do 21. maja biti domaćin za oko 300 djece iz Jajca i cijele Bosne i Hercegovine. Prvog dana festivala, u petak 19.05. 2023. godine, u prostorijama KUD-a „Jajce“ zajedno sa učenicima osnovnih škola, „Berta Kučera“ i „13 rujan“ bit će upriličena radionica tkanja i vez ornamenata za djecu od 7. do 11. godine i radionica sicanja-tetoviranja za djecu i mlade od 12. do 18. godine.

“Veče folklora” kao centralni dio ovog festivala održat će se u subotu, 20.05.2023. godine s početkom u 19:00 sati u pozorišnoj dvorani Doma kulture. U nedjelju, 21.5. na platou katakombi održat će se javni čas na kojem će učesnici moći naučiti nešto o osnovnim varijantama odabranih narodnih igara, bit će održano takmičenje u brzom omotavanju tkanice i pravljenju scenskih figura.

Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate sadržaje „Dječjeg festivala folklora Jajce 2023.“ čiji je domaćin po 4. put KUD „Jajce“.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...