Search
Close this search box.

Kuća u BiH dostigla vrijednost od 2,2 miliona KM, a evo i gdje se nalazi

Podijeli članak:

Kupovina nekretnina posljednjih nekoliko godina vruća je tema u BiH, u prvom redu zbog velike potražnje kako stanova, tako i kuća.

Najpoželjnije lokacije za nekretnine obuhvataju njen glavni grad Sarajevo, kao i Banjaluku, ali potraga za nekretninama nastavlja se i u Mostaru, Trebinju, Tuzli i drugim mjestima.

Nekretnine visokog cjenovnog ranga koje se nude na najpopularnijoj internet platformi za kupoprodaju olx.ba dolaze sa različitim stilovima gradnje, gdje uglavnom dominira moderni dizajn, dok ima i onih koje kombiniraju tradicionalnu arhitekturu sa najnovijim dizajnerskim rješenjima. Cijene kuća prate cijene stanova, te se one najluksuznije kreću od milion KM pa više.

U ponudi i dupleksi

U ponudi su i dupleksi, gdje se među najskupljima izdvajaju dvije kuće sa zemljišnim parcelama u Mostaru (2.950.000 KM), te Sarajevu (2.700.000 KM). Kada je o najskupljoj kući odnosno vili riječ koja se prodaje na olx.ba, dvije dolaze sa istom cijenom (2.200.000 KM) i nalaze se u Sarajevu.

U opisu jedne se navodi da potencijalni kupac osim u samoj nekretnini ima priliku uživati i u bazenu, dječijem igralištu, sportskom terenu, dva pomoćna objekta, dva bunara, parkovskom mobilijaru, posebno uređenoj površini sa cvijećem, a imanje obiluje i zelenilom kojeg krasi 100 tuja kao i 230 stabala voćnjaka.

Obje najskuplje kuće nalaze se u Sarajevu

Druga kuća stambene površine oko 350 metara kvadratnih i okućnicom od 300 metara kvadratnih, sastoji se od prizemlja, dva sprata i potkrovlja sa garažom.

Podsjećamo, prema izvještaju Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, najviša ostvarena cijena kuće u Federaciji BiH prometovana u 2023. godini je na području Opštine Centar Sarajevo i njena ukupna cijena je iznosila 1.750.000 KM sa korisnom površinom od 333 metra kvadratna i ukupnom površinom parcele 2.030 metra kvadratna.

Registrovani ugovori

Analiza je vršena na osnovu registrovanih ugovora za 2023. godinu, a detaljnije analize tržišnih aktivnosti prema vrstama nekretnina ovise o unosu podataka tokom cijele 2023. godine, te obima tržišta za pojedine vrste nekretnina.

Prema podacima Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIPP) prošle godine je u Republici Srpskoj sklopljeno 18.877 kupoprodajnih ugovora u kojima je prodano 41.367 nekretnina, čija je ukupna cijena iznosila 1.156.586.709 KM.

Najskuplja prodana kuća u RS u 2023. godini koštala je 725.000 KM, nalazi se u gradskoj jezgri Banjaluke. Površina kuće je 225 metara kvadratnih, a okućnice 446 metara kvadratnih i nalazi se u zgradi izgrađenoj 2000. godine, prenosi Forbes.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen budžet institucija...