Kržalić: Trgovina opojnim drogama ide preko BiH – samo je pitanje intenziteta

Podijeli članak:

Ubistvo švedskog državljanina Harisa Osterdala ponovo je otvorilo staro pitanje učvršćuje li Bosna i Hercegovina svoju ulogu nezaobilazne rute u prometu narkotika.

Haris Osterdal ubijen je u naselju Stup, a tom prilikom ranjen je i Elvir Mutić. U sred dana, s prigušivačem, kako navode mediji, i s torbicom u kojoj su upadale čahure, na biciklu s kapaljučama i maskama na licu – to je način koji govori da su u pitanju profesionalci u svom poslu plaćenih ubica. Osumnjičeni za ubistvo uhapšeni su na Sokocu i Palama, ekspeditivno. To govori, ističe ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (DNS), da sigurnosne agencije dobro sarađuju.

Ovo je nastavak nemilosrdnih obračuna za švedsko narko tržište koje traje godinama. Samo je u septembru 12 ljudi ubijeno u obračunima, gdje je na jednoj strani klan Foxtrot, kojem je bio blizak Osterdal. Rava Madžid, glavni čovjek Foxtrota, u svijetu kriptovane komunikacije poznatiji kao Kurdska Lisica, živi u Turskoj, koja mu je dala državljanstvo i, u skladu sa svojim zakonima, odbila švedski zahtjev za ekstradiciju. Na Osterdala je, između ostalog, pucano i u Turskoj. Nakon što je pušten iz pritvora, iz Turske dolazi u Sarajevo. Šta to govori o rutama?

„Trgovina, ne samo opojnim drogama nego i ljudima, ide preko BiH. Samo je pitanje intenziteta“, kaže Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Turska je dominatni dobavljač heroina za Evropu. Morfij, kao glavna komponenta heroina, stiže iz Irana i Afganistana. Hemijska supstanca potrebna za pravljenje heroina iz opijuma dolazi iz Češke, Rusije i Nemačke i tako Turska pravi heroin, stoji u izvještaju Transnacionalna hobotnica, publikacije Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. On se nakon toga upućuje preko Bugarske, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore do Srbije i BiH. I tako balkanska ruta postaje najpoznatija po protoku heroina. Ono što je najvažnije jeste da na našim prostorima heroin udvostručava svoju cijenu.

Pare zarađene tranzicijom droge predstavljaju ilegalne finansijske tokove. Jedan od načina za pranje novca jeste i izgradnja nekretnina, s obzirom na to da je taj sektor značajan u smislu ekonomskog udjela, a loše je regulisan, stoji u izvještaju. O sprezi građevinskih investitora i nositelja političkih funkcija u nekoliko istupa ove godine govorio je direktor Ureda za borbu protiv korupcije.

„Neke informacije ukazuju da građevinska mafija u BiH djeluje i koja koristi upravo te mehanizme da pere novac“, ističe profesor Kržalić.

Sudeći po zapljenama kokaina, nismo pošteđeni ni rute za pošiljke banana s kokainom. Edin Gačanin, koji se nalazi na čelu kartela Tito i Dino, DEA je označila kao jednog od najvećih trgovaca kokainom, osnivajući superkartel i kontrolišući oko jedne trećine trgovine kokainom u Evropi. Živi u Dubaiju, a vezu s BiH održava pranjem novca.

„Ne treba zaboraviti da te kriminalne grupe imaju imaju sredstava više nego budžeti zemalja Zapadnog Balkana“, napominje profesor Kržalić.

UNODC je 2020. godine procijenio da 60-65 tona heroina godišnje prođe kroz jugoistočnu Evropu u vrijednosti oko milijardu eura. Sudeći po zapljenama, moglo bi se zaključiti da su pripadnici  kriminalnih grupa iz zemalja Zapadnog Balkana uspješni i da ih to čini i nezaobilaznim partnerima.

 

 

(federalna.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...