Kružna tura po Jajcu: Cijene atrakcija za domaće i strane turiste

Podijeli članak:

Piše: Adna Smajlović Skopljak

Pored prirodne i kulturne baštine Jajce nudi i mnogobrojne aktivnosti. Bilo da ste u potrazi za adrenalinom ili opuštanjem, Jajce ima za svakog po nešto, piše Jajce Online.

Ako u Jajce dolazite zbog prirodnih ljepota idealno je da vašu turu započnete Vodopadom Plive, jednim od 12 najljepših vodopada na planeti Zemlji smještenim u srcu Jajca. U samom centru grada na mjestu gdje Pliva sa 20 m visine skače u zagrljaj Vrbasu stoji ponosno i prkosi vremenu. Cijena ulaza na plato vodopada u sezonskom razdoblju od 1.5. do 30. 9. iznosi 10 KM i uključuje posjetu Etno zbirci, dok cijena za vansezonsko razdoblje od 1.1. – 30.4. te 1.10. – 31.12. iznosi 5 KM.

Tvrđava Jajce s koje se pruža najljepši pogled na grad vratit će vas stoljećima unazad. Nevjerovatno je doći ovdje, osjetiti ovu građevinu koja dominira nad gradom, zaviriti u prošlost i zamisliti kako je zapravo ovdje izgledao život. Ulaz na tvrđavu u sezonskom razdoblju košta 5 KM, a u vansezonskom razdoblju 2 KM.

Kada ste se popeli na tvrđavu ne smijete propustiti najmisterioznije mjesto koje možete vidjeti u Jajcu, katakombe, podzemnu crkvu isklesanu u živoj stijeni krajem 14. i početkom 15. stoljeća. Stari simboli kulta smrti, zagrobnog života, vječnoga sna, muške i ženske figure isklesane u stijeni unutar crkve odišu posebnom duhovnošću. Cijena ulaza na katakombe u sezonskom razdoblju iznosi 5 KM, a van sezone 2 KM.

Kada se penjete ili silazite s tvrđave, usput možete i svratiti u Etno zbirku Jajca. Zavičajna etno zbirka prikazuje tradiciju, način i običaje jajačkog života. Cijena ulaza u sezoni iznosi 4 KM, a van sezone 2 KM.Hram boga Mitrasa je najstariji nacionalni spomenik u Jajcu. Kult nepobjedivog boga sunca – Mitre, perzijskog božanstva, izgrađen u 2. stoljeću, bio je raširen po svim provincijama Rimskog Carstva, uključujući i provinciju Dalmaciju, u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne i Hercegovine. Cijena ulaza u sezoni i van sezone iznosi 2 KM.

Ne propustite posjetiti i crkvu Svete Marije, mjesto krunisanja posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Pored crkve se nalaze dva kamena sarkofaga. U njoj su sahranjene i neke uviđajne gradske porodice iz srednjovjekovnog perioda. Usput obiđite i zvonik Svetog Luke iz 15. vijeka koji je jedini sačuvan srednjovjekovni zvonik u kontinentalnom dijelu Balkana. Zvonik Svetog Luke je nakon provale Turaka 1527/1528 godine pretvoren u džamiju, toranj u minaret.

Za do sada nabrojane atrakcije djeca starosti do 7 godina imaju pravo na besplatan ulaz. Za učenike osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine određena je jedinstvena cijena tokom cijele godine u iznosu od 1,00 KM po naplatnom mjestu/spomeniku. Za učenike srednjih škola, studente i penzionere iz Bosne i Hercegovine određena je cijena ulaznice za sva naplatna mjesta/spomenike tokom cijele godine u iznosu koji je određen za vansezonsko razdoblje.

Jajce s razlogom nazivaju „Muzej na otvorenom“. Već pri prolasku kroz Travničku kapiju dobijete utisak kao da ste se vratili više stotina godina unazad. U jednom pogledu kamena kula – kapija, Hafizadića česma iz 1845. godine i Omerbegova kuća. Omerbegova kuća je izgrađena u 17. vijeku i predstavlja klasičan primjer bosanske stambene arhitekture iz osmanlijskog perioda.

Vjerujemo da ćete zapaziti i medvjeđu kulu koja se nalazi u blizini crkve Sv. Marije koja svojim izgledom privlači pažnju. Ogromna, valjkasta građevina zidova debelih od 4,5 – 6 metara spada u najstarije građevine bosanskog srednjeg vijeka.

Franjevački muzej u kojem je prikazana srednjovjekovna povijest Bosne nezaobilazno je mjesto prilikom posjete Jajcu. Čine ga tri zbirke: arheološka, etnografska i sakralna. Učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i penzioneri ulaz će platiti 2 KM, a za sve druge kategorije posjetitelja cijena ulaznice iznosi 5 KM.

Muzej AVNOJ-a jedan je od malobrojnih muzeja koji je posvećen antifašizmu kao svjetskoj pojavi, a danas posjetiocima pruža doživljaj tog dijela prošlosti. 29. i 30. novembra 1943. godine u Jajcu je održano II. Zasjedanje AVNOJ-a, gdje su udareni temelji SFRJ i gdje je stvorena Jugoslavija. Cijene ulaznica u sezoni iznosi 8 KM (van sezone 5 KM) za odrasle osobe, 5 KM (van sezone 3 KM) za studente, 3 KM (van sezone 2 KM) za učenike osnovnih i srednjih škola. Cijena s popustom za državljane BiH iznose 5 KM (van sezone 3 KM) za odrasle osobe 3 KM(van sezone 2 KM), 2 KM (van sezone 1 KM) za studente i učenike osnovnih i srednjih škola. Djeca starosti do 7 godina, novinari, turistički vodiči, osobe s posebnim potrebama te domicilno stanovništvo s područja općine Jajce imaju pravo na besplatan ulaz.

Ako vas put dovede u Jajce BESPLATNO možete uživati u bezbroj prirodnih ljepota. Nemojte propustiti upoznati pravi mali raj na Zemlji, Mlinčiće, izgrađene u srednjem vijeku, stare oko 400 godina. Mlinčići, vodenice, nalaze se 5 km od Jajca, između Malog i Velikog Plivskog jezera i danas su nacionalni spomenik koji privlači turiste iz cijeloga svijeta. Uz prelijep pogled na jezero i Mlinčiće ovdje možete uživati na mjestima predviđenim za roštilj, parku i adrenalinskom parku za djecu.

Mostovi spajaju obale, a Most ljubavi spaja obale Malog i Velikog Plivskog jezera, na jednom od najljepših mjesta na Plivi. Pored divnog krajolika i jezera, na Mostu ljubavi otvorio se beach bar koji je okuplja mnoge zaljubljenike u prirodu.

Plivska jezera najveća su prirodna jezera u BiH, a nalaze se na svega pet kilometara od centra grada. Kada dođete ovdje, dočekat će vas prava oaza mira, gdje je sve tako spokojno i tiho. Samo vi, šuma i jezero koje odmara oči. Ako ipak želite akciju, postoji zaista mnogo mogućnosti za rekreaciju. Možete uživati u vožnji kajaka i kanua, pecanju, a možda čak i zaplivate. Vode Velikog jezera su pored kupanja idealne za vožnju kajakom, kanuom ili čamcem koje možete iznajmiti petkom, subotom ili nedjeljom od kajaškog/kanu kluba Jajce.

Na jezeru još možete iznajmiti pedaline, ali i brodice za plovidbu na kojima je moguće organizovati ručak a cijene su u rasponu od 15 KM do 150 KM. Na jezerima možete uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi.

Za sve ove posjete možete unajmiti stručno vođenje grupe i stručnog vodiča. Stručno vođenje grupe do 25 osoba iznosi 30,00 KM, a stručno vođenje grupe iznad 25 osoba je besplatno. Usluga turističkog vodiča iznosi 80 KM na domaćem jeziku i 100 KM na engleskom, njemačkom, španskom, talijanskom, turskom i arapskom. Maksimalan broj osoba za grupno vođenje je 50 osoba. Prosječan obilazak traje oko 2 sata, ovisno o lokacijama koje grupa odluči posjetiti.

Ako se pitate šta iskusiti u Jajcu od adrenalinskih avantura, onda je odgovor na to zip line iznad vodopada u dužini od 250 m. Spust se sastoji iz dva dijela. Prvi dio ide preko kanjona Vrbasa do vidikovca koji se nalazi nasuprot vodopada. Dužina prve etape spusta je 120 m. Na vidikovcu prelazite na drugi dio spusta koji vodi iznad vodopada u gradski park. Ne treba vam prethodna najava za zip line, a radno vrijeme u ljetnim mjesecima je od 11 do 19 h. Cijena ove jedinstvene avanture je u sezoni 30 KM, van sezone 20 KM. Morate imati između 60 i 110 kg.

Kupalište Brana na rijeci Plivi je najpopularnije kupalište stanovnika Jajca, ali i drugih kupača iz obližnjih gradova. Nalazi se na samo 3 km od centra Jajca. Ako želite bijeg u prirodu i rashlađenje u vrelim ljetnim danima, kupalište Brana je idealna destinacija. Temperatura vode dostiže i do 22 stepena.
Zabavite se na originalan način, unesite nešto novo u Vašu svakodnevicu i doživite adrenalin u streljani SSK Elektrobosna Jajce. Članovi SSK „Elektrobosna“ imaju pravo korištenja strelišta, oružja kojim klub raspolaže i zaštitne oprema, bez ograničenja. Godišnja članarina iznosi 120 KM. Cijena usluga i municije za državljane Bosne i Hercegovine iznosi: dnevni ulaz na strelište – 20 KM, dnevni ulaz na strelište za grupe (tri i više korisnika) – 10 KM. Ulazom na strelište na raspolaganje se dobija meta, oružja kojim klub raspolaže, zaštitna oprema i instrukcije po potrebi, dodatna meta iznosi 1 KM. Cijena municije za državljane Bosne i Hercegovine za pištolj 9 mm Luger iznosi 0,70 KM/kom, a za sačmaricu 12 iznosi 1,50 KM po komadu. Ukoliko korisnik strelišta ima vlastito oružje, različitog kalibra od municije koja je dostupna na strelištu, dopušteno je korištenje vlastite municije. Cijena usluga i municije za strane državljane: dnevni ulaz na strelište – 20 KM; dnevni ulaz na strelište za grupe (tri i više korisnika) – 15 KM. Dodatna meta je 1 KM, a cijena municije za strane državljane za pištolj 9 mm Luger je 1 KM/kom i za sačmaricu 12 – 2 KM/kom.

Nezaboravne trenutke u Jajcu možete iskusiti i u ribolovu, paddle-u , raftingu na Plivi, planinarenju kraljevskim stazama, biciklizmu, quadovima, enduru…

U zimskom periodu zasigurno ćete uživati u skijanju, bordanju i sankanju na jajačkom Ski centru Ranča koji je udaljen svega 15 kilometara od Jajca. Ski centar Ranča smješten je na obroncima planine Vlašić, posjeduje 3 skijaške staze i 1 SKI lift. Staze su opremljene sistemom umjetnog zasnježivanja, te rasvjetom za noćno skijanje. U okviru skijališta za smještaj gostiju na raspolaganju je jedan motel, moguće je iznajmiti skijašku opremu i angažovati instruktore škole skijanja.

Ono što je sigurno u Jajcu svako može pronaći nešto za sebe!

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...