Krug 99: Postojeći ustavni aranžman u BiH predstavlja vid nedovršene države

Akteri incijative ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini će svakako biti domaći donosioci odluka, ali pošto ne postoji konsenzus u vezi s tim, onda je neophodno da se uključe i međunarodni akteri, prije svega Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU), poručeno je na redovnoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu.

Ovosedmična tema bile su “Inicijative i ideje za ustavne promjene”, a uvodničari su bili Muhamed Mujakić s Pravnog instituta u BiH, Husnija Sejdinović iz Udruženja građana “Za tebe BiH” i prof. dr Aleksandar Knežević.

Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, rekao je da u ovom trenutku imamo izražene, kada je riječ o unutrašnjim političkim snagama, naznake i da treba doći do ustavnih promjena, ali i realne procjene političkog stanja u kojem se uvijek iznova očekuju blokade bilo kakvih promjena.

Krug 99 je stava da do promjena Ustava može doći samo u onoj mjeri ukoliko budu u potpunosti zadovoljeni ciljevi slobode svakog građanina, svakog pripadnika bh. nacije.

“Mislimo da treba graditi državu BiH kao zajednicu slobodnih građana, a to znači kao suverenu naciju, uvažavajući sve ono što jesu naše kulturološke i sve druge pretpostavke”, rekao je Kulenović.

Muhamed Mujakić s Pravnog instituta u BiH istakao je da je cilj današnje sesije da daju perspektivu i retrospektivu svih inicijativa i ideja koje su do sada bile aktivne, a kada su u pitanju ustavne promjene.

“BiH trenutno ima važeći Ustav koji je dio opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i kao takav egzistira od 1995. godine. Ovih 25 godina, bilo je dosta adekvatne primjene tog Ustava. BiH je izuzetno složena država. Mi smo za ovih 25 godina iskusili nešto što se u teoriji ustavnog prava zove revizionizam, dakle, revizija postojećeg Ustava”, pojasnio je Mujakić.

Smatra da je i ustavotvorac predvidio mogućnost donošenja izmjena i dopuna Ustava.

Mujakić je rekao akteri za incijative ustavnih promjena u BiH će svakako biti domaći donosioci odluka.

“Ali pošto ne postoji konsenzus u vezi s tim, onda je neophodno da se uključe i međunarodni akteri, prije svega SAD, ali i EU. Postojeći ustavni aranžman u BiH predstavlja jedan vid nedovršene države”, rekao je Mujakić.

Husnija Sejdinović iz Udruženja građana “Za tebe BiH” konstatovao je da je današnja sesija Kruga 99 izuzetno značajna.

O značaju ustavnih promjena govorio je i prof. dr Aleksandar Knežević koji je rekao da “mi dovoljno ne poznajemo čak ni Dejtonski ustav”.

“Ima mišljenja, a među njima i moje, da nije uvijek dobro preveden, a i ono što je prevedeno ne koristi se kako treba. Ono što je ultimativno za donošenje novog ustava je da mora biti najmanje jedan nivo vlasti manje i da mora postojati državna vlada s punim kompetencijama”, pojasnio je Knežević.​​​​​​​

BHRT