Krsmanović: Festival pozorištima treba, iza njega jednog dana mora stati država

Podijeli članak:

Umjetnička galerije Bosnei Hercegovne i Pozorišne Igre Bosne i Hercegovine imaju dugogodišnju saradnju te je tako svako otvaranje Igara popraćeno izložbama iz fundusa te renomirane galerije.

Direktor Galerije Strajo Krsmanović istaknuo je u razgovoru za Fenu da imaju prebogat fundus te da je bolje da ga izlažu gdje god mogu da ljudi vide ta djela nego da stoje u mraku depoa Umjetničke galerije BiH.

– Ove godine smo došli sa izložbom do koje je nama jako stalo. Riječ je o izložbi “Mapa grafika” iz ratne ‘92. godine, budući da ove godine obilježavamo 30 godina od opsade Sarajeva. To je mapa koja je dio projekta “Svjedoci postojanja”. Zastupljeni su ponajbolji grafičari iz Bosne i Hercegovine – kazao je Krsmanović.

Govoreći o Pozorišnim igrama  Bosne i Hercegovine pa i teškoćama sa kojima se organizatori susreću, Krsmanović smatra da su Igre državni  festival.

– Nažalost zbog političkih kombinatorika se sveo na opštinski nivo. Jedini ko stoji iza ovog  Festivala je opština Jajce. Tu i tamo ako Kanton “priskoči” sa par hiljada maraka, Federacija ništa, država ništa. Dakle jedna opšta društvena nebriga. To je ključ svih problema u ovoj državi pa i problema ovih Igara – mišljenja je Krsmanović.

Krsmanović je također naveo da ni pristup  pojedinih pozorišta Igrama nije bio najadekvatniji ove godine.

– Pojedina pozorišta iz Sarajeva, među njima i Kamerni teatar 55 koji je najtrofejniji učesnik Igara, nisu prijavili predstave. Razlog je izgleda subjektivne prirode. Dakle, svi zajedno moramo se pogledati u oči. Moramo reći šta mi to hoćemo. Ovaj  Festival pozorištima treba. Iza Pozorišnih igara jednog dana država mora stati – kazao je Krsmanović.

Govoreći o tehničkim problemima sa koji se susreće organizator Pozorišnih igara Dom kulture Jajce, Strajo Krsmanović je naveo da se Festival igra u Domu kulture pravljenom krajem 60-ih godina prošlog vijeka.

– Takav kakav jeste on nije adekvatan  prostor za izvedbu svih predtava. Ni to nije najgora stvar, najgore je što mi u cijeloj Bosni Hercegovini nemamo adekvatne  scene, ni u Sarajevu. Pola predstava Festivala MESS igra se u Zenici jer nema dovoljno velike scene. Zenička scena je zaista velika, ali nije dovoljno dobro opremljena tehnički -kaže Krsmanović.

Poredeći odnos prema kulturi u BiH i primjera radi u Sloveniji, on podvlači da je na jedan Juventa Fest (Festival srednjoškolskog tetara) pozorišna grupa gimnazije iz Maribora došla sa dva kontejnera opeme.

 

 

(Fena)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna,...

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista,...

Sinoć, 30. svibnja 2023. godine, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, u kazališnoj...

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen...

Nogometaši Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Evropske lige...