Krizni štab ZDK odobrio FS BiH da se utakmica s Finskom igra uz maksimalan broj gledalaca

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu u posljednjoj sedmici imaju povišene vrijednosti. Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 379, što čini kumulativnu incidencu od 105,8 na 100.000 stanovnika, a što može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih, zaključio je na današnjoj sjednici Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a.

Do 17. oktobra ukupno je potvrđeno 16.538 slučajeva koronavirusa, a broj aktivnih slučajeva je 436. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 15 osoba.

Opterećenje bolničkih kapaciteta je 75 hospitalizovanih krajem ovog perioda.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK dr. Adnan Jupić rekao je da za sada nije planirano uvođenje restriktivnijih mjera, ali da se insistira na pojačanom nadzoru provođenja postojećih mjera od inspekcije i policije.

“Krizni štab je usvojio informaciju o epidemiološkoj situaciji koju je proslijedio Vladi ZDK-a, s prijedlogom da produži primjenu dosadašnjih mjera za još 14 dana uz pojačanu kontrolu njihovog provođenja”, rekao je Jupić.

Krizni štab je dao saglasnost Fudbalskom savezu BiH da se kvalifikaciona utakmica za Svjetsko prvenstvo između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Finske može odigrati uz prisustvo maksimalnog broja gledalaca na stadionu Bilino polje, uz poštivanje principa vakcinisan-prebolio-testiran (VPT).

“Saglasili smo se da se utakmica prvi put od početka pandemije odigra pred punim tribinama, ali insistiramo na poštivanju osnovnih epidemioloških mjera koje će odrediti Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica”, rekao je ministar Jupić.

(Fena)

Agencije