Kremlj umanjio značaj zapadnih sankcija, najavio recipročne mjere

Kremlj je danas umanjio značaj sankcija koje su Rusiji uvele Sjedinjene Države i Evropska unija zbog ruskog tretmana opozicionog političara Alekseja Navaljnog, ali je saopćio da će odgovoriti recipročnim mjerama.

U najdirektnijem izazovu Kremlju američkog predsjednika Joa Bidena, SAD su juče uvele sankcije Rusiji zbog onoga što opisuju kao prošlogodišnji pokušaj Moskve da otruje Navaljnog nervnim agensom.

Navaljni (44), razbolio se na letu u Sibiru u augustu i prebačen je zračnim putem u Njemačku, gdje su liječnici zaključili da je otrovan nervnim agensom. Kremlj je negirao svaku umiješanost i tvrdi kako nema nikakvih dokaza da je Navaljni otrovan.

Washington je juče uveo sankcije protiv sedam visokih ruskih zvaničnika i 14 entiteta.

Sjedinjene Države djelovale su usklađeno s Evropskom unijom, koja je uvela uglavnom simbolične sankcije četvorici visokih ruskih zvaničnika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Moskva uzvratiti na način koji najbolje služi njenim interesima.

“Naravno da je nemoguće ne primijeniti princip reciprociteta”, izjavio je Peskov novinarima.

“Smatramo takve odluke apsurdnim, neopravdanim, i što je najbitnije, one nemaju nikakvog efekta ni značaja. Možemo samo izraziti žaljenje i zbunjenost”, kazao je.

Peskov je izjavio da američke sankcije visokim ruskim zvaničnicima neće imati nikakvog efekta po njih jer im nije dopušteno da putuju van Rusije, ne posjeduju imovinu u inostranstvu i ne drže strane bankovne račune zbog osjetljivosti njihovih pozicija.

“To je praktično dupliranje restrikcija tim ljudima u suočavanju s ruskim zakonom, ništa više od toga”, izjavio je Peskov, dodajući da će sankcije uvedene entitetima imati veće materijalne posljedice.

Bez obzira na njihove efekte, Peskov je upozorio da će sankcije imati destruktivne posljedice po ruske odnose sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, izjavila je sinoć da sankcije prerastaju u uplitanje u unutrašnja pitanja Rusije i da će Moskva uzvratiti, „ali ne nužno na simetričan način“.

Ruski zvaničnici nisu saopćili kada će Moskva objaviti svoje recipročne mjere, prenosi Reuters.

BHRT