Kraljevići nakon jahte i svojom kamp-prikolicom “zaludili” su svijet

Pozitivna priča koja je doprinijela da se za našu zemlju čuje širom svijeta dolazi iz Viteza, a tiče se jahte “derubis 44 fly”, prvog 100-postotnog bosanskog broda, koji je pobrao simpatije širom planete.

Za to je zaslužan bračni par Lejla i Denis Kraljević, koji su vlasnici firme Derubis u Vitezu, iz čijih je pogona u Poslovnoj zoni 96 prije dvije godine izašla 12-metarska hibridna jahta. Ona je uspješna PR menadžerica, a on stručnjak za turbine iz Rijeke.

Porodica Kraljević stoji i iza projekta kamp-prikolice, koja je prošle sedmice oduševila brojne posjetioce na Caravan Salonu u Düsseldorfu.

Kako ističe Denis, i jahta i njihova prikolica su od početka do kraja domaći proizvod.

– Po već uhodanom receptu, organizirali su klaster kooperanata iz cijele BiH. Deset firmi radi na jednom našem proizvodu. Mi trenutno imamo 12 radnika, ali ukupno je više od 200 radnika iz cijele Bosne i Hercegovine uključeno u proizvodnju. Tu su firme iz Sarajeva, Prijedora, Banje Luke… Mi smo napravili udruženje firmi koje su najbolje u svom poslu – kaže Denis Kraljević.

Dodaje da je njihova kamp-prikolica po mnogo čemu jedinstvena.

– Prvi smo na svijetu napravili prilagođenost prostora čovjeku. Nama je bio cilj da stvorimo prostor, a ne da ga potrošimo. Naša kamp-prikolica jedina na svijetu ima “fiberglass monocoque” jer ostali grade od panela. Jedina ima i lamistal stakla iz autoindustrije, dok ostali koriste pleksiglas i daleko najveću kupaonicu. Unutrašnja visina joj je 210 centimatara, izolacije zida i poda 7 cm (ostali 197 cm, odnosno 3-3,5 cm). Monolitnost karoserije i poda ostvarena je upotrebom poliestera ojačanog staklenim vlaknima kao vezivo, dok ostali silikoniraju spojeve. Teško je biti original, ali se može. Teško je biti jedinstven, ali i to se može. Ideja nikada nije bila u vezi s velikim centrima moći. Nikada nije rečeno da će sve najbolje ideje biti iz Njemačke ili Amerike. Mi nikada nismo do kraja iskoristili snagu koju ima naš mali narod. Po mnogo čemu smo više dali Zapadu nego što je on nama – kaže ovaj stručnjak za turbine iz Rijeke, koji već osam godina živi i radi u Vitezu.

Kamp-prikolica iz Viteza košta 49.000 eura, a interes za nju pokazao je veliki broj firmi iz Njemačke.

– Dvadesetak njemačkih firmi žele da budu zastupnici našeg proizvoda. To je najveći uspjeh našeg učešća na sajmu. Svi svjetski stručni mediji koji su u vezi s kampingom i karavanama su objavili jako afirmativne članke o nama – nastavlja Denis.

Dalje je pojasnio kako se rade brodovi i kućice, što je prvo pitanje koje im postavlja svako ko dođe u pogon.

– Iskreno, rade se na gotovo isti način. Imamo kalupe za kućice i za brodove. Materijal koji koristimo je poliesterska smola ojačana staklenim vlaknima. Iz kalupa izlaze gotovi dijelovi koji se slažu u jednu cjelinu. Sada se pravi serija brodova za Kostariku koje je naručio uspješni Bosanac koji se tamo bavi turizmom. On se zove Elvir Bekrić i ima nevjerovatnu životnu priču. Krenuli su iz Kanade, a sada su u Kostarici, koja je najbolja turistička destinacija jer sezona traje 365 dana. Naši brodovi uskoro bi mogli biti i u Nemu. Jedinom bh. gradu na moru smo ponudili jedan plutajući bazen da bismo dobili nekoliko priveznih mjesta za naše brodove. Nadamo se da ćemo se dogovoriti. Hrvatska nam je tržište i imamo puno upita za cijenu brodova. Naš “derubis 44 fly” košta pola miliona eura i nije preskup. U toj klasi brodova od 14 metara katamarana cijena je 800.00 eura, a mi, pošto smo iz Bosne, morali smo dosta spustiti cijenu. Nije u pitanju kvalitet jer koristimo motore, iste navigacijske uređaje, istu smolu, plastiku, ali jednostavno BiH je nova na tom tržištu i moramo biti jeftiniji. Sigurno da će cijena vremenom ići gore – uvjeren je Kraljević.

Svjestan je, kako kaže, da država nema novca da im pomogne i to i ne očekuje.

– Nikada nismo ništa dobili, niti ćemo tražiti. Ništa dobili nismo, a dali smo sve. Sve smo kraju dobili jer smo krenuli pošteno. Mi smo dobri amabasadori u svijetu i na posljednjem sajmu smo napravili veliki uspjeh na promociji Bosne i Hercegovine – kaže Kraljević koji je svojevremeno bio dosta uspješan i u muzici i 2002. godine bio je producent albuma “Otok u moru tišine” Dade Topića, za koji je uradio devet pjesama.

 

(Faktor.ba)